Logarytm z liczby ujemnej
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 09:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
Logarytm z liczby ujemnej
Witam,
Prosiłbym o wyjaśnienie jak obliczyć np. \(\displaystyle{ \log (-1)}\)
Drugie pytanie - jak oblicza się na kalkulatorze logarytm o innej podstawie niż \(\displaystyle{ 10}\)? Jakie są możliwe sposoby na obliczenie tego?
Trzecie - jak udowodnić, że dziedzina logarytmu to liczby od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ +\infty}\)?
Pozdrawiam!
Prosiłbym o wyjaśnienie jak obliczyć np. \(\displaystyle{ \log (-1)}\)
Drugie pytanie - jak oblicza się na kalkulatorze logarytm o innej podstawie niż \(\displaystyle{ 10}\)? Jakie są możliwe sposoby na obliczenie tego?
Trzecie - jak udowodnić, że dziedzina logarytmu to liczby od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ +\infty}\)?
Pozdrawiam!
Ostatnio zmieniony 18 lis 2013, o 23:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Logarytm z liczby ujemnej
Co to jest logarytm?okar19 pisze: Prosiłbym o wyjaśnienie jak obliczyć np. log(-1)
Ja obliczam \(\displaystyle{ \log _px}\) tak:okar19 pisze:Drugie pytanie - jak oblicza się na kalkulatorze logarytm o innej podstawie niż 10?
log x / log p
, ale kalkulatora dawno nie używałem.Poczytaj instrukcję obsługi kalkulatora. Wtedy pewnie poznasz jeden z najprostszych sposobów. Na pewno jest też dużo wyrafinowanych sposobów, o których nie warto tu opowiadać.okar19 pisze:Jakie są możliwe sposoby na obliczenie tego?
Co to jest logarytm?okar19 pisze:Trzecie - jak udowodnić, że dziedzina logarytmu to liczby od 0 do + nieskończoności?
Ostatnio zmieniony 18 lis 2013, o 23:50 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 15 paź 2011, o 09:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Koszalin
- Podziękował: 2 razy
Logarytm z liczby ujemnej
Nie mam pojęcia co to logarytm. Z matmy orłem nie byłem i nie będę. Dostałem takie 3 pytania na które mam odpowiedzieć :/
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Logarytm z liczby ujemnej
Ja też nie mam pojęcia, co to logarytm, i z matmy orłem nie jestem, więc posłużmy się definicją z :
Wracając do pytania pierwszego znów posłużmy się wiedzą encyklopedyczną
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Logarytm
Zatem dziedziną logarytmu jest \(\displaystyle{ \left((0,1)\cup(1,+\infty)\right)\times(0,+\infty)}\), co wynika wprost z definicji.Wikipedia pisze: Logarytm przy podstawie \(\displaystyle{ a}\) z liczby \(\displaystyle{ b}\) (symbolicznie \(\displaystyle{ \log_a b}\)) oznacza liczbę \(\displaystyle{ c}\), będącą potęgą, do której podstawa \(\displaystyle{ a}\) musi być podniesiona, aby dać liczbę \(\displaystyle{ b}\), czyli
\(\displaystyle{ \log_a b = c \Leftrightarrow a^c = b,}\)
przy czym \(\displaystyle{ a, b > 0}\) oraz \(\displaystyle{ a \ne 1}\).
Wracając do pytania pierwszego znów posłużmy się wiedzą encyklopedyczną
Zatem wyrażenie \(\displaystyle{ \log(-1)}\) nie ma sensu liczbowego, jako że para \(\displaystyle{ (10,-1)}\) nie należy do dziedziny logarytmu.Wikipedia pisze: Zapis bez indeksu \(\displaystyle{ \log x}\) albo \(\displaystyle{ \lg x}\) oznacza zwykle logarytm dziesiętny (Briggsa), czyli mający u swej podstawy liczbę \(\displaystyle{ 10}\):
\(\displaystyle{ \log x=\lg x=\log_{10} x}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Logarytm z liczby ujemnej
a zespolone?norwimaj pisze: Zatem wyrażenie \(\displaystyle{ \log(-1)}\) nie ma sensu liczbowego, jako że para \(\displaystyle{ (10,-1)}\) nie należy do dziedziny logarytmu.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Logarytm z liczby ujemnej
Zatem wracamy do pytania: co to jest logarytm? Chcesz się podzielić jakąś definicją?AndrzejK pisze: a zespolone?
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 lis 2013, o 20:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mniuf
- Podziękował: 2 razy
Logarytm z liczby ujemnej
\(\displaystyle{ \log (-1)=i\pi (2k+1)}\), gdzie \(\displaystyle{ k}\) jest całkowite i to jest na pewno to o co chodzi koledze Oskarowi...
Ostatnio zmieniony 18 lis 2013, o 23:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 5101
- Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 1001 razy
Logarytm z liczby ujemnej
Możliwe. Dopiero teraz zauważyłem, że temat znajduje się w dziale "liczby zespolone". Zmyliło mnie pytanie o różne podstawy logarytmu i to:
Ale skoro kolega Okar nie jest w stanie nawet przytoczyć żadnej definicji, to trudno jednoznacznie stwierdzić, o co mu może chodzić.
To by sugerowało, że mowa o funkcjach logarytmicznych rzeczywistych.okar19 pisze: Trzecie - jak udowodnić, że dziedzina logarytmu to liczby od \(\displaystyle{ 0}\) do \(\displaystyle{ +\infty}\)?
Ale skoro kolega Okar nie jest w stanie nawet przytoczyć żadnej definicji, to trudno jednoznacznie stwierdzić, o co mu może chodzić.
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 18 lis 2013, o 20:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mniuf
- Podziękował: 2 razy