Potrzebuję pomocy z trzema poniższymi przykładami. Mógłby ktoś przedstawić sposób rozwiązania, bądź podać wyniki, które mógłbym próbować uzyskać?
\(\displaystyle{ z^{2}-3iz-3+i=0}\) - rozwiązać w zbiorze liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \left( \sqrt{3}-i)\right)^{7}}\) - wynik przedstawić w postaci algebraicznej
\(\displaystyle{ z^{3}=\left(\ 1+i)\right)^{6}}\) - rozwiązać równanie
Równania w zbiorze liczb zespolonych
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Równania w zbiorze liczb zespolonych
1) Tak jak z normalną funkcją kwadratową (równanie kwadratowe) tylko dochodzą jeszcze rozwiązania gdy \(\displaystyle{ \Delta<0}\)
2) Ze wzoru de Moivre'a na potęgowanie
3) \(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{(1+i)^6}}\)
2) Ze wzoru de Moivre'a na potęgowanie
3) \(\displaystyle{ z=\sqrt[3]{(1+i)^6}}\)