Mam policzyć pochodną \(\displaystyle{ f(x+iy)=\sqrt{|xy|}}\) w punkcie 0.
\(\displaystyle{ \lim_{h\to 0} \frac{f(0+h)-f(0)}{h}=}\) i co mam podstawić za h, skoro to funkcja dwóch zmiennych?
Pochodna zespolona
Pochodna zespolona
\(\displaystyle{ h=h_1 + i h_2 ,}\) gdzie \(\displaystyle{ h_1 ,h_2 \in\mathbb{R} .}\)
- Drzewo18
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 26 lis 2012, o 17:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sopot
- Podziękował: 63 razy
- Pomógł: 3 razy
Pochodna zespolona
Czyli
\(\displaystyle{ \lim_{(h_1,h_2)\to(0,0)} \frac{f(0+h_1, 0+h_2)-f(0,0)}{(h_1,h_2)}=\lim_{(h_1,h_2)\to (0,0)} \frac{|h_1,h_2|-|0,0|}{(h_1,h_2)}}\)
I co teraz?
\(\displaystyle{ \lim_{(h_1,h_2)\to(0,0)} \frac{f(0+h_1, 0+h_2)-f(0,0)}{(h_1,h_2)}=\lim_{(h_1,h_2)\to (0,0)} \frac{|h_1,h_2|-|0,0|}{(h_1,h_2)}}\)
I co teraz?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10227
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Pochodna zespolona
Raczej nie. Skoro liczymy pochodną z funkcji zespolonej
\(\displaystyle{ f(x+y \mathrm i) = \sqrt{ |xy| },}\)
to chyba liczymy granicę
\(\displaystyle{ \lim_{(h_1, h_2) \to (0, 0)} \frac{ f(h_1+h_2 \mathrm i) - f(0) }{h_1+h_2 \mathrm i}.}\)
\(\displaystyle{ f(x+y \mathrm i) = \sqrt{ |xy| },}\)
to chyba liczymy granicę
\(\displaystyle{ \lim_{(h_1, h_2) \to (0, 0)} \frac{ f(h_1+h_2 \mathrm i) - f(0) }{h_1+h_2 \mathrm i}.}\)