Obliczyć pierwiastki stopnia trzeciego z liczby :
\(\displaystyle{ z=-1+j\sqrt{3}}\)
Ja zrobiłem to tak:
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{ \left( -1 \right) ^2+1^2}}\)
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha=\frac{-1}{\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha=\frac{-\sqrt{2}}{2}}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha=\frac{1}{\sqrt{2}}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha=\frac{\sqrt{2}}{2}}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{4}}\)
I teraz z wzoru na pierwiastki n-tego stopnia :
\(\displaystyle{ w_{k}=\sqrt[n]{|z|} \left( \cos \frac{\alpha+2k\pi}{n}+j\sin \frac{\alpha+2k\pi}{n}} \right)}\)
\(\displaystyle{ w_{0}=\sqrt[3]{\sqrt{2}} \left( {\cos \frac{\frac{\pi}{4}+ \left( 2 \cdot 0 \cdot \pi \right) }{3}+j\sin \frac{\frac{\pi}{4}+ \left( 2 \cdot 0 \cdot \pi \right) }{3} \right)}\)
\(\displaystyle{ w_{0}=\sqrt[3]{\sqrt{2}} \left( {\cos \frac{\pi}{12}+j\sin \frac{\pi}{12} \right)}\)
I tak samo \(\displaystyle{ w_{1}}\) dla k=1 i \(\displaystyle{ w_{2}}\) dla k=2
Czy gdzieś popełniłem błąd ? Miałem to na wejściówce i nie daje mi spokoju Dziękuje za pomoc.
Pierwiastki trzeciego stopnia z liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 17 sie 2009, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
Pierwiastki trzeciego stopnia z liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 9 lis 2013, o 08:41 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Pierwiastki trzeciego stopnia z liczby zespolonej
Ile wynosi część urojona liczby \(\displaystyle{ z}\) ? Bo już przy liczeniu samego modułu jest coś nie halo.
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Pierwiastki trzeciego stopnia z liczby zespolonej
do tego zapis \(\displaystyle{ \sqrt[3]{\sqrt{2}}}\) wypadałoby uprościć do \(\displaystyle{ \sqrt[6]{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 126
- Rejestracja: 17 sie 2009, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 15 razy
Pierwiastki trzeciego stopnia z liczby zespolonej
Pisałem to w nocy i nie zauważyłem błędu w zapisie . Powinno być
\(\displaystyle{ -1+j}\)
Co do pierwiastka - faktycznie nie pomyślałem, by go uprościć, ale to chyba nie jakiś straszny błąd.
\(\displaystyle{ -1+j}\)
Co do pierwiastka - faktycznie nie pomyślałem, by go uprościć, ale to chyba nie jakiś straszny błąd.