Niewiadoma z , wartość bezwględna
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Niewiadoma z , wartość bezwględna
Zadanie :
\(\displaystyle{ |z-1| + \bar{z} =3}\)
Z tego co się orientuje to jest wartość bezwzględna i nie wiem jak liczyć ten fragment :\(\displaystyle{ |z-1|}\)
\(\displaystyle{ |z-1| + \bar{z} =3}\)
Z tego co się orientuje to jest wartość bezwzględna i nie wiem jak liczyć ten fragment :\(\displaystyle{ |z-1|}\)
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Niewiadoma z , wartość bezwględna
Jak się chwilę pomyśli, to się zauważy, że \(\displaystyle{ z}\) musi być liczbą rzeczywistą. A więc nawet nie trzeba się "bawić" w podstawienia \(\displaystyle{ z=x+iy}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Niewiadoma z , wartość bezwględna
\(\displaystyle{ |x+yi-1| + x-yi =3}\)
No dobra wzór na \(\displaystyle{ |z| = \sqrt{x ^{2}+ y ^{2}}}\)
ale tu mam \(\displaystyle{ x +yi-1}\) więc dalej nie wiem jak to wykorzystać
No dobra wzór na \(\displaystyle{ |z| = \sqrt{x ^{2}+ y ^{2}}}\)
ale tu mam \(\displaystyle{ x +yi-1}\) więc dalej nie wiem jak to wykorzystać
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Niewiadoma z , wartość bezwględna
\(\displaystyle{ x ^{2} + 1 - 2x - y ^{2} + x-yi= 3}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} -y ^{2} -2x=2}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} -2x=2}\)
liczę: \(\displaystyle{ \Delta,z_1,z_2}\)?
\(\displaystyle{ x ^{2} -y ^{2} -2x=2}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
\(\displaystyle{ x ^{2} -2x=2}\)
liczę: \(\displaystyle{ \Delta,z_1,z_2}\)?
Ostatnio zmieniony 8 lis 2013, o 00:10 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Niewiadoma z , wartość bezwględna
Skądkolwiek się to wzięło, poprawnie nie jest.Gohan pisze:\(\displaystyle{ x ^{2} + 1 - 2x - y ^{2} + x-yi= 3}\)
Zapisz \(\displaystyle{ |z-1|=3-\overline{z}}\) i teraz dopiero podnoś do kwadratu.
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Niewiadoma z , wartość bezwględna
\(\displaystyle{ x ^{2} + 1 - 2x - y ^{2}= 3 - x-y}\)
Przeniosłem i mam mniej więcej to samo
Przeniosłem i mam mniej więcej to samo
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Niewiadoma z , wartość bezwględna
moja prawa strona:
\(\displaystyle{ =(x-yi) ^{2} +3^{2}}\)
twoja:
\(\displaystyle{ =((3-x)+yi) ^{2}}\)
Czy to jest to samo?
Doszedłem do układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2}-x=4 \\ 2xy=0 \end{cases}}\)
fajnie bo widać ,że wyjdzie \(\displaystyle{ y=0}\) ,zaś z \(\displaystyle{ x}\) nie jest już tak kolorowo.
\(\displaystyle{ =(x-yi) ^{2} +3^{2}}\)
twoja:
\(\displaystyle{ =((3-x)+yi) ^{2}}\)
Czy to jest to samo?
Doszedłem do układu równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2}-x=4 \\ 2xy=0 \end{cases}}\)
fajnie bo widać ,że wyjdzie \(\displaystyle{ y=0}\) ,zaś z \(\displaystyle{ x}\) nie jest już tak kolorowo.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Niewiadoma z , wartość bezwględna
Co to za bzdury? Prawa strona to \(\displaystyle{ (3-\overline{z})^2=(3-(x-iy))^2=((3-x)+iy)^2}\). Jak trudne to może być?Gohan pisze:moja prawa strona:
\(\displaystyle{ =(x-yi) ^{2} +3^{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Niewiadoma z , wartość bezwględna
Po potęgowaniu:
\(\displaystyle{ x ^{2} + 1-2x +y ^{2} = 9 + x ^{2} -6x-y-6-2x+6yi-6xyi}\)
Dobrze?
\(\displaystyle{ x ^{2} + 1-2x +y ^{2} = 9 + x ^{2} -6x-y-6-2x+6yi-6xyi}\)
Dobrze?