Pierwiastki rzeczywiste równania zespolonego.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
madziszyn
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 3 lis 2013, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Pierwiastki rzeczywiste równania zespolonego.

Post autor: madziszyn »

Cześć, mam takie zadanie:
Udowodnij, że dla każdego \(\displaystyle{ n \in N}\) równanie
\(\displaystyle{ (z - i)^{n} - (z + i)^{n} = 0}\) ma tylko pierwiastki rzeczywiste. Jeśli tak to jakie ?

Myślałem nad tym długo, ale nie wiem jak zacząć nawet. Dzięki z góry.

edit. Nie wiem jak interpretować sytuacje gdy \(\displaystyle{ n = 1}\), bo wtedy przecież:
\(\displaystyle{ z - i - z - i = 0 \Leftrightarrow -2i \neq 0}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Pierwiastki rzeczywiste równania zespolonego.

Post autor: Kartezjusz »

Trzeba dodać, że jeśli ma to tylko rzeczywiste. Ja polecam użycie dwumianu Newtona. elementy bez "i" powinny się pokasować.
brzoskwinka1

Pierwiastki rzeczywiste równania zespolonego.

Post autor: brzoskwinka1 »

Pierwiastkami tego równania są liczby \(\displaystyle{ z_k =\frac{(1+i) e_k}{1-e_k}}\) gdzie \(\displaystyle{ e_k =e^{\frac{k}{n}\cdot 2\pi},}\) dla \(\displaystyle{ k=1,2,...,n-1 .}\)
ODPOWIEDZ