Jednostka urojona
Jednostka urojona
Witam, proszę o pomoc.
Zdaje sobie sprawę że \(\displaystyle{ i^{2}=-1}\) Mam wątpliwości co do i.
Moim zdaniem \(\displaystyle{ i= \sqrt{-1}}\), lecz gdy liczę moduł z rachunków tego nie widać.
Najwidoczniej źle liczę.
Czy ktoś mógłby mi rozpisać liczenie modułu dla liczb zespolonych:
\(\displaystyle{ z_{1} = i-1}\)
\(\displaystyle{ z _{2} = 1+i}\)
@Edit:
Wszystko już jasne, temat do zamknięcia
Zdaje sobie sprawę że \(\displaystyle{ i^{2}=-1}\) Mam wątpliwości co do i.
Moim zdaniem \(\displaystyle{ i= \sqrt{-1}}\), lecz gdy liczę moduł z rachunków tego nie widać.
Najwidoczniej źle liczę.
Czy ktoś mógłby mi rozpisać liczenie modułu dla liczb zespolonych:
\(\displaystyle{ z_{1} = i-1}\)
\(\displaystyle{ z _{2} = 1+i}\)
@Edit:
Wszystko już jasne, temat do zamknięcia
Ostatnio zmieniony 6 lis 2013, o 15:07 przez lol12343, łącznie zmieniany 2 razy.
Jednostka urojona
W \(\displaystyle{ z_1}\), częścią rzeczywistą jest \(\displaystyle{ -1}\), a urojoną \(\displaystyle{ i}\),
w \(\displaystyle{ z_2}\) rzeczywistą \(\displaystyle{ 1}\), a urojoną \(\displaystyle{ i}\).
Gdy:
\(\displaystyle{ \left|z_{1}\right|=\sqrt{ i^{2}+(-1^{2})}= \sqrt{-1+1}=0}\)
w \(\displaystyle{ z_2}\) rzeczywistą \(\displaystyle{ 1}\), a urojoną \(\displaystyle{ i}\).
Gdy:
\(\displaystyle{ \left|z_{1}\right|=\sqrt{ i^{2}+(-1^{2})}= \sqrt{-1+1}=0}\)
Ostatnio zmieniony 6 lis 2013, o 09:43 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
Jednostka urojona
No wlasnie czesc rzeczywista i czesc urojona to są liczby rzeczywiste, więc to co stoi przy \(\displaystyle{ i}\) bierzemy
Jednostka urojona
No, tak gdy miałbym np. \(\displaystyle{ 5+7i}\) a przy \(\displaystyle{ i-1}\), mam \(\displaystyle{ \sqrt{-1}, -1}\)miodzio1988 pisze:więc to co stoi przy \(\displaystyle{ i}\) bierzemy
Więc co powinienem wziąć ?
Jednostka urojona
Dobra już wiem ; )
Tak jak przed \(\displaystyle{ x}\) zawsze stoi 1, tak samo jest z \(\displaystyle{ i}\).
W takim razie, jakie ma praktyczne zastosowanie \(\displaystyle{ i= \sqrt{-1}, i^{2}=-1, i^{3}}\) etc.
do potęgowania, pierwiastkowania? Czegoś jeszcze?
Tak jak przed \(\displaystyle{ x}\) zawsze stoi 1, tak samo jest z \(\displaystyle{ i}\).
W takim razie, jakie ma praktyczne zastosowanie \(\displaystyle{ i= \sqrt{-1}, i^{2}=-1, i^{3}}\) etc.
do potęgowania, pierwiastkowania? Czegoś jeszcze?
Jednostka urojona
\(\displaystyle{ i= \sqrt{-1}}\)
To akurat nie jest prawda. O pierwiastkach możesz poczytać u nas na stronce
To akurat nie jest prawda. O pierwiastkach możesz poczytać u nas na stronce