Rozwiązać równanie:
\(\displaystyle{ z^{2}+\left| z\right|=0}\)
Odp:
\(\displaystyle{ 0, i, -i}\)
Równanie zespolone
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Równanie zespolone
\(\displaystyle{ z=0}\) oczywiście spełnia równanie. Załóż, że \(\displaystyle{ z\neq 0}\) i podstaw postać wykładniczą liczby zespolonej.
Ewentualnie możesz "na piechotę" podstawić \(\displaystyle{ z=a+ib}\), zrobić układ równań i go rozwiązać.
Ewentualnie możesz "na piechotę" podstawić \(\displaystyle{ z=a+ib}\), zrobić układ równań i go rozwiązać.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 29 kwie 2013, o 14:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
Równanie zespolone
Podstawiam postać wykładniczą do równania i otrzymuję:
\(\displaystyle{ \left| z\right|^{2} \cdot e ^{j2 \alpha }+\left| z\right|=0}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|\left( \left| z\right| \cdot e ^{j2 \alpha }+1\right)=0}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \left| z\right|=0}\) lub \(\displaystyle{ \left| z\right| \cdot e ^{j2 \alpha } = -1}\)
Dalej niestety nie wiem...
\(\displaystyle{ \left| z\right|^{2} \cdot e ^{j2 \alpha }+\left| z\right|=0}\)
\(\displaystyle{ \left| z\right|\left( \left| z\right| \cdot e ^{j2 \alpha }+1\right)=0}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \left| z\right|=0}\) lub \(\displaystyle{ \left| z\right| \cdot e ^{j2 \alpha } = -1}\)
Dalej niestety nie wiem...
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Równanie zespolone
Jeżeli \(\displaystyle{ z\neq 0}\), to \(\displaystyle{ |z|=1}\). Wtedy masz również \(\displaystyle{ e^{j2\alpha}=-1}\) a to już są pierwiastki z \(\displaystyle{ -1}\).