Problematyczna tabelka
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Problematyczna tabelka
Zakupiłem material "E-trapez " problem w tym ,że używana tam jest tabelka , profesor powiedział mi ,że kategorycznie zabrania mi korzystania z tabelki , tylko z jakiejś sinusoidy czy coś takiego , jak mam się tego nauczyć , chodzi tu o postać trygonometryczną jak i np. Pierwiastkowanie , tam się to ciągle powtarza i tabelka nie jest wskazana to jak inaczej mogę obliczyć argument?
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Problematyczna tabelka
nie chodzi mi o podstawowe , tylko o to jak obliczyć te kąty nie podstawowe ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Problematyczna tabelka
chodzi Ci o to, że jeżeli \(\displaystyle{ \sin x = 1}\), to ile wynosi x? To też można odczytać z tabelki w odpowiedni sposób, patrzysz jaka to funkcja i jaka wartość, ostatnim parametrem będzie kąt i jest tylko 1 możliwość
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Problematyczna tabelka
Chodzi o to ,że mam obliczyć kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) (fi) i nie mogę użyć tabelki. Np.jak obliczyć argument takich liczb zespolonych:
\(\displaystyle{ z=3+2i}\)
\(\displaystyle{ z=-4- \sqrt{3}}\)
Ps.Napisałem to na telefonie,więc przepraszam za błędy , przykłady są wymyślone mają na celu pomóc mi zrozumieć , gdyż w e-trapezie używana jest tabelka
\(\displaystyle{ z=3+2i}\)
\(\displaystyle{ z=-4- \sqrt{3}}\)
Ps.Napisałem to na telefonie,więc przepraszam za błędy , przykłady są wymyślone mają na celu pomóc mi zrozumieć , gdyż w e-trapezie używana jest tabelka
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Problematyczna tabelka
takich kątów nie liczysz, to nigdy nie będzie dokładne. Jest tylko 1 dokładna forma zapisu takiego kąta: \(\displaystyle{ \phi = \arctg \frac{2}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 196
- Rejestracja: 18 paź 2013, o 15:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jelenia Góra
- Podziękował: 41 razy
Problematyczna tabelka
czyli profesor czepiał się tabelki tylko dlatego ,że była ona do 90 stopni ? i kazał patrzeć na sinusoide i cosinusoide dlatego , że co \(\displaystyle{ 2 \pi}\) jest taka sama?
-
- Użytkownik
- Posty: 1406
- Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 107 razy
- Pomógł: 145 razy
Problematyczna tabelka
To musisz znać:
Kąty typu 135 stopni można otrzymać, przez odpowiednie dodawanie 90 stopni do konkretnych kątów i przechodzenie na konfunkcje
Podsumowując, powyższą tabelkę musisz znać na pamięć oraz musisz pamiętać, że jeżeli dodamy do tamtych kątów krotność 90 stopni, to wciąz możemy odczytać szukane wartości.
Dla innych kątów używa się raczej funkcji cyklometrycznych
Kąty typu 135 stopni można otrzymać, przez odpowiednie dodawanie 90 stopni do konkretnych kątów i przechodzenie na konfunkcje
Podsumowując, powyższą tabelkę musisz znać na pamięć oraz musisz pamiętać, że jeżeli dodamy do tamtych kątów krotność 90 stopni, to wciąz możemy odczytać szukane wartości.
Dla innych kątów używa się raczej funkcji cyklometrycznych