Znaleźć wielomian 5 st. spełniający warunki.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
rymek94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 9 paź 2013, o 19:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 18 razy

Znaleźć wielomian 5 st. spełniający warunki.

Post autor: rymek94 »

Mam znaleźć wielomian 5 st. taki by:
W(x) ma dokładnie dwa rózne pierwiastki rzeczywiste i dokładnie trzy rózne nierzeczywiste.


I nie wiem czy mogę zrobić to w ten sposób że:
stwierdze sobie że pierwiastkami będą: \(\displaystyle{ \left\{ 2i,3i,4i,3,2\right\}}\) tak dla przykładu i napiszę iloczyn:
\(\displaystyle{ \left( x-2i\right) \left( x-3i\right)\left( x-4i\right) \left( x-3\right)\left( x-2\right)}\) Czy mogę tak zrobić???
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Znaleźć wielomian 5 st. spełniający warunki.

Post autor: yorgin »

Możesz. Zakładam, że wielomian może mieć współczynniki zespolone?
rymek94
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 273
Rejestracja: 9 paź 2013, o 19:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 18 razy

Znaleźć wielomian 5 st. spełniający warunki.

Post autor: rymek94 »

Tak, może mieć
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Znaleźć wielomian 5 st. spełniający warunki.

Post autor: yorgin »

No to masz dobrze.
ODPOWIEDZ