zbieżność szeregu
zbieżność szeregu
Wykazać, że jeśli szereg zespolony \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty }z_{n}}\) jest zbieżny, to \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }z_{n}=0}\) .
- Spektralny
- Użytkownik
- Posty: 3976
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 929 razy
zbieżność szeregu
Tak samo jak w przypadku rzeczywistym. Ciąg sum częściowych musi być ciągiem Cauchy'ego. W szczególności
\(\displaystyle{ |z_{n+1}|=\left | \sum_{k=1}^{n+1}z_k - \sum_{j=1}^n z_j\right|\longrightarrow 0}\)
\(\displaystyle{ |z_{n+1}|=\left | \sum_{k=1}^{n+1}z_k - \sum_{j=1}^n z_j\right|\longrightarrow 0}\)