Trójkąt foremny o środku w zerze.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
gabrysia512
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 2 lis 2013, o 12:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy

Trójkąt foremny o środku w zerze.

Post autor: gabrysia512 »

Witam! Bardzo proszę o pomoc z zadaniem:
Udowodnić, że \(\displaystyle{ |x|=|y|=|z|}\) oraz \(\displaystyle{ x+y+z=0}\) wtedy i tylko wtedy gdy punkty płaszczyzny odpowiadające liczbom zespolonym \(\displaystyle{ x, y, z}\) tworzą trójkąt foremny, w którym punkt przecięcia się wysokości tego trójkąta znajduje się w zerze.
Ostatnio zmieniony 2 lis 2013, o 17:03 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych.
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Trójkąt foremny o środku w zerze.

Post autor: bartek118 »

W prawo implikacja jest trywialna. W lewo natomiast - ustal punkt \(\displaystyle{ x}\), narysuj okrąg o środku w \(\displaystyle{ 0}\) i promieniu \(\displaystyle{ |x|}\). Punkty \(\displaystyle{ x,y}\) leżą na tym okręgu - tyle mówi pierwsza zależność. Spróbuj teraz dokonstruować pozostałe punkty - policz długości \(\displaystyle{ |x-y|, |z-y|, |y-z|}\). Gdy udowodnisz, że odległości te są równe, to udowodnisz twierdzenie.
gabrysia512
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 2 lis 2013, o 12:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy

Trójkąt foremny o środku w zerze.

Post autor: gabrysia512 »

"W prawo implikacja jest trywialna." - Cóż najwidoczniej dla mnie nie jest. Wiem, że leżą na tym samym okręgu, o promieniu \(\displaystyle{ |x|}\). Nie wiem co mam zrobić z \(\displaystyle{ x+y+z=0}\).
"Spróbuj teraz dokonstruować pozostałe punkty - policz długości |x-y|, |z-y|, |y-z|." - Dokonstruować - rozumiem, że powinnam zauważyć coś czego nie widzę. Co mam podstawić za x, y i z?
bartek118
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5974
Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 1251 razy

Trójkąt foremny o środku w zerze.

Post autor: bartek118 »

gabrysia512 pisze:"W prawo implikacja jest trywialna." - Cóż najwidoczniej dla mnie nie jest. Wiem, że leżą na tym samym okręgu, o promieniu \(\displaystyle{ |x|}\). Nie wiem co mam zrobić z \(\displaystyle{ x+y+z=0}\).
"Spróbuj teraz dokonstruować pozostałe punkty - policz długości |x-y|, |z-y|, |y-z|." - Dokonstruować - rozumiem, że powinnam zauważyć coś czego nie widzę. Co mam podstawić za x, y i z?
Dokonstruować - w sensie wyobrazić je sobie. Po prostu - załóżmy, że mamy równości z założenia i udowodnij, że długości, które Ci podałem są równe.

Co do implikacji w prawo - jaki masz z nią problem? To, że te punkty leżą na tym samym okręgu o środku w \(\displaystyle{ 0}\) jest oczywiste. Tak samo oczywiste jest, że sumują się do zera (jako, że tworzą trójkąt równoboczny).
gabrysia512
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 2 lis 2013, o 12:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 15 razy

Trójkąt foremny o środku w zerze.

Post autor: gabrysia512 »

Ok, dziękuję za pomoc - teraz już wszystko jasne .
ODPOWIEDZ