Nie wiem czy dobrze rozumuję, jeżeli nie, proszę o poprawienie błędów.
Zadanie 1.
\(\displaystyle{ z_{1} = -1- \sqrt{3} i\\
z_{2} = 1 + i}\)
Obliczyć:
\(\displaystyle{ \frac{ z_{1} }{z _{2} } = ?}\)
Rowiązanie:
\(\displaystyle{ \frac{-1- \sqrt{3}i }{1+i} \cdot \frac{1-i}{1-i}= \frac{-1+i- \sqrt{3}i + \sqrt{3} i^{2} }{1- i^{2} } =...= \frac{i- \sqrt{3}i- \sqrt{3}-1 }{2}}\)
Działania na l. zespolonych
- VGkrzysiek
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko
- Podziękował: 3 razy
Działania na l. zespolonych
Ostatnio zmieniony 31 paź 2013, o 13:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Działania na l. zespolonych
Dobrze, tylko wynik mógłbyś przedstawić w postaci \(\displaystyle{ a+bi}\).
JK
JK
- VGkrzysiek
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 25 paź 2012, o 13:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kłodzko
- Podziękował: 3 razy
Działania na l. zespolonych
Ok, zatem wynik to:
\(\displaystyle{ \frac{- \sqrt{3}-1 }{2} + \left( \frac{ 1-\sqrt{3} }{2} \right) i}\)
\(\displaystyle{ \frac{- \sqrt{3}-1 }{2} + \left( \frac{ 1-\sqrt{3} }{2} \right) i}\)