Liczby Zespolone
Liczby Zespolone
jak obliczyć to wyrazenie :
\(\displaystyle{ \frac{(8-4i)^{7}}{{(3+i)}^{7}}}\)
Liczę moduł z z, potem cos fi, sin fi i wyniki wychodzą nie takie jak w tabelce.. Co dalej ?
Zaznaczam ze na kolokwium nie mozna miec tablic trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \frac{(8-4i)^{7}}{{(3+i)}^{7}}}\)
Liczę moduł z z, potem cos fi, sin fi i wyniki wychodzą nie takie jak w tabelce.. Co dalej ?
Zaznaczam ze na kolokwium nie mozna miec tablic trygonometrycznych
Liczby Zespolone
\(\displaystyle{ \left|z \right| = 4 \sqrt{5} \\
\cos \phi = \frac{4 \sqrt{5} }{5} \\
\sin \phi = -\frac{ \sqrt{5}} {5}}\)-- 29 paź 2013, o 15:22 --:)
co dalej ?
\cos \phi = \frac{4 \sqrt{5} }{5} \\
\sin \phi = -\frac{ \sqrt{5}} {5}}\)-- 29 paź 2013, o 15:22 --:)
co dalej ?
Ostatnio zmieniony 29 paź 2013, o 15:17 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Liczby Zespolone
Twoja wskazówka jest za bardzo oczywista. Podane przeze mnie odpowiedzi są rozwiązaniem pierwszego wyrażenia ( licznik ). Gdzie mam szukac tych wartości ?
Liczby Zespolone
Jeżeli wychodzą Ci takie "nierówne" wartości kątów,pomnóż swoją liczbę przez sprzężenie. Chodzi o to,by rozpatrzyć ułamek jako całość i go uprościć.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1588
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 245 razy
Liczby Zespolone
sylviask, jak ci to damy gotowe to niczego się nie nauczysz
\(\displaystyle{ \frac{(8-4i)^{7}}{{(3+i)}^{7}} = \left(\frac{8-4i}{3+i}\right)^7 = \left(\frac{(8-4i)(3-i)}{(3+i)(3-i)}\right)^7}\)
dalej rób sam
\(\displaystyle{ \frac{(8-4i)^{7}}{{(3+i)}^{7}} = \left(\frac{8-4i}{3+i}\right)^7 = \left(\frac{(8-4i)(3-i)}{(3+i)(3-i)}\right)^7}\)
dalej rób sam