Wykaż, że jeśli \(\displaystyle{ z + z^{-1} = 2 \cos y}\)
to \(\displaystyle{ z^{n} + z^{-n} = 2 \cos ny}\)
Krótka tożsamość z cosinusem
-
- Użytkownik
- Posty: 29
- Rejestracja: 26 lut 2011, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ełk
- Podziękował: 10 razy
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Krótka tożsamość z cosinusem
Ja myślę, że wystarczy zwykła indukcja ze względu na \(\displaystyle{ n}\). Krok indukcyjny korzysta ze wzoru na cosinus sumy i różnicy kątów.
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Krótka tożsamość z cosinusem
\(\displaystyle{ z=r(\cos\phi+i\sin\phi)}\)
Stąd i z de Moivre'a:
\(\displaystyle{ z+z^{-1}=2r\cos\phi}\)
Stąd wynika, że \(\displaystyle{ r=1,\phi=y}\).
Wtedy również z de Moivre'a:
\(\displaystyle{ z^n+z^{-n}=2\cos ny}\).
Stąd i z de Moivre'a:
\(\displaystyle{ z+z^{-1}=2r\cos\phi}\)
Stąd wynika, że \(\displaystyle{ r=1,\phi=y}\).
Wtedy również z de Moivre'a:
\(\displaystyle{ z^n+z^{-n}=2\cos ny}\).