Równania zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
ZaKooN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 24 razy

Równania zespolone

Post autor: ZaKooN »

e) \(\displaystyle{ z^6=(1-i)^{12}}\)

f) \(\displaystyle{ (z-i)^4=(z+i)^4}\)
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Równania zespolone

Post autor: robertm19 »

e) postać trygonometryczna i wzory na potęgowanie.
f) wymnożyć obie strony, potem dosyć fajnie się skraca równanie.
ZaKooN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 24 razy

Równania zespolone

Post autor: ZaKooN »

robertm19 pisze:e) postać trygonometryczna i wzory na potęgowanie.
f) wymnożyć obie strony, potem dosyć fajnie się skraca równanie.
to znaczy jak wymnożyć?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Równania zespolone

Post autor: robertm19 »

Podnieść do czwartej potęgi.
xqwzts251
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 9 cze 2012, o 19:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Paczółtowice

Równania zespolone

Post autor: xqwzts251 »

Ad f)

Co nam da obustronne podniesienie równania do potęgi 4? Mógłbym prosić o wytłumaczenie?
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Równania zespolone

Post autor: robertm19 »

Skrócą się niektóre potęgi i otrzymasz równanie \(\displaystyle{ z^3-z=0}\), które jest już łatwo rozwiązać.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równania zespolone

Post autor: yorgin »

ZaKooN pisze:e) \(\displaystyle{ z^6=(1-i)^{12}}\)

f) \(\displaystyle{ (z-i)^4=(z+i)^4}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ a^n=b^{nk}}\), to \(\displaystyle{ a=\varepsilon_n b^k}\), gdzie \(\displaystyle{ \varepsilon_n=\sqrt[n]{1}}\). Nie trzeba więc nic podnosić do potęgi. W e) zadziała to bezpośrednio, natomiast w f) proponuję podzielić przez wyrażenie po prawej stronie.
ZaKooN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 24 razy

Równania zespolone

Post autor: ZaKooN »

yorgin pisze:
ZaKooN pisze:e) \(\displaystyle{ z^6=(1-i)^{12}}\)

f) \(\displaystyle{ (z-i)^4=(z+i)^4}\)
Jeżeli \(\displaystyle{ a^n=b^{nk}}\), to \(\displaystyle{ a=\varepsilon_n b^k}\), gdzie \(\displaystyle{ \varepsilon_n=\sqrt[n]{1}}\). Nie trzeba więc nic podnosić do potęgi. W e) zadziała to bezpośrednio, natomiast w f) proponuję podzielić przez wyrażenie po prawej stronie.
czyli jak rozumiem z pierwszego mi wyjdzie \(\displaystyle{ z=(1-i)^{2}}\) tak?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równania zespolone

Post autor: yorgin »

ZaKooN pisze: czyli jak rozumiem z pierwszego mi wyjdzie \(\displaystyle{ z=(1-i)^{2}}\) tak?
Czytaj ze zrozumieniem. Nie wyjdzie tyle, co napisałeś (bo to, co napisałeś, to tylko jedno z sześciu rozwiązań).
ZaKooN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 24 razy

Równania zespolone

Post autor: ZaKooN »

yorgin pisze:
ZaKooN pisze: czyli jak rozumiem z pierwszego mi wyjdzie \(\displaystyle{ z=(1-i)^{2}}\) tak?
Czytaj ze zrozumieniem. Nie wyjdzie tyle, co napisałeś (bo to, co napisałeś, to tylko jedno z sześciu rozwiązań).
Ok, już rozumiem. A co jeżeli chodzi o drugi przykład?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równania zespolone

Post autor: yorgin »

yorgin pisze:natomiast w f) proponuję podzielić przez wyrażenie po prawej stronie.
Potem pierwiastkujesz jedynkę i przeliczasz \(\displaystyle{ z}\)
lavv
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 lis 2013, o 01:11
Płeć: Kobieta

Równania zespolone

Post autor: lavv »

yorgin pisze:
ZaKooN pisze: czyli jak rozumiem z pierwszego mi wyjdzie \(\displaystyle{ z=(1-i)^{2}}\) tak?
Czytaj ze zrozumieniem. Nie wyjdzie tyle, co napisałeś (bo to, co napisałeś, to tylko jedno z sześciu rozwiązań).
Nie rozumiem skąd się weźmie 6 rozwiązań, mógłby ktoś wyjaśnić?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równania zespolone

Post autor: yorgin »

Rozwiązania są postaci \(\displaystyle{ z_k=e^{\frac{2k\pi i}{6}}(1-i)^2}\) dla \(\displaystyle{ k=0,\ldots ,5}\). Sprawdź sobie, że to rzeczywiście działa.
ZaKooN
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 95
Rejestracja: 27 paź 2013, o 10:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 24 razy

Równania zespolone

Post autor: ZaKooN »

Czyli ile beda wynosic wszystkie szesc pierwiastkow?
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Równania zespolone

Post autor: yorgin »

Policz sobie. To nie jest trudne szczególnie, że wszystko potrzebne podałem.
ODPOWIEDZ