1. \(\displaystyle{ \Re(\frac{2-i}{z}}\)) , jesli \(\displaystyle{ z=3+4i}\) Podkładam pod z liczby \(\displaystyle{ 3+4i,}\) później mnożę przez zespolenie i i realizm wychodzi \(\displaystyle{ 2/25}\) czyli inaczej niż w odpowiedziach.
2. \(\displaystyle{ (i+1)^{-6}}\), też mi za nic nie chce wyjść
Dziękuje za pomoc.
Obliczyć wyrażenie liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 paź 2013, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 2 razy
Obliczyć wyrażenie liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 26 paź 2013, o 18:41 przez krystaineeq, łącznie zmieniany 2 razy.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Obliczyć wyrażenie liczb zespolonych
Co to jest realizm? Chodzi o któreś zkrystaineeq pisze: i realizm wychodzi \(\displaystyle{ 2/25}\) czyli inaczej niż w odpowiedziach.
Odpowiedzi się mylą.
Pokaż obliczenia.krystaineeq pisze: 2. \(\displaystyle{ (i+1)^{-6}}\), też mi za nic nie chce wyjść
Dziękuje za pomoc.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 paź 2013, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 2 razy
Obliczyć wyrażenie liczb zespolonych
Realizm liczny zespolonej Rez, to miałem na myśli, myślę, że sam też dobrze widziałeś/as Tylko, że w tym zadaniu mam wyznaczyć Realizm liczby zespolonej z tego nawiasu tak? a nie liczby z
Jak znajdę kartkę to pokażę obliczenia.
Jak znajdę kartkę to pokażę obliczenia.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Obliczyć wyrażenie liczb zespolonych
Chyba realis (część rzeczywista (łac. pars realis)).krystaineeq pisze:Realizm liczny zespolonej Rez, to miałem na myśli, myślę, że sam też dobrze widziałeś/as Tylko, że w tym zadaniu mam wyznaczyć Realizm liczby zespolonej z tego nawiasu tak? a nie liczby z
Masz wyznaczyć część rzeczywistą całego ułamka.
Ok byle tylko nie wrzucaj zdjęć (patrz - regulamin).krystaineeq pisze: Jak znajdę kartkę to pokażę obliczenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 26 paź 2013, o 17:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 2 razy
Obliczyć wyrażenie liczb zespolonych
Z jednym sobie poradadzilem, natomiast z tym pierwszym nadal nie umiem, czuje sie jak glupek, wydaje sie takie proste. Caly czas wychodzi \(\displaystyle{ 2/25}\) albo \(\displaystyle{ 7/25}\) ale jak dodam wszystko. I tego tez nie potrafie
\(\displaystyle{ \frac{z}{z(3-i)} z=2+31}\)
robie to metoda \(\displaystyle{ \frac{2+3I}{(2+3i(3-i)}}\) Mnoze nawiasy z dolu, a potem przez sprzezenie I nie wychodzi.
Przepraszam za brak polskich znakow.
\(\displaystyle{ \frac{z}{z(3-i)} z=2+31}\)
robie to metoda \(\displaystyle{ \frac{2+3I}{(2+3i(3-i)}}\) Mnoze nawiasy z dolu, a potem przez sprzezenie I nie wychodzi.
Przepraszam za brak polskich znakow.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2013, o 21:31 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepełny LaTeX.
Powód: Niepełny LaTeX.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Obliczyć wyrażenie liczb zespolonych
\(\displaystyle{ \frac{2}{25}}\) to jest prawidłowa odpowiedź. Nie wiem, co rozumiesz przez dodawanie wszystkiego.krystaineeq pisze:Z jednym sobie poradadzilem, natomiast z tym pierwszym nadal nie umiem, czuje sie jak glupek, wydaje sie takie proste. Caly czas wychodzi \(\displaystyle{ 2/25}\) albo \(\displaystyle{ 7/25}\) ale jak dodam wszystko.
Popraw zapis, gdyż ja nie mam pojęcia, co miałeś na myśli. I stosuj LaTeX poprawnie. Instrukcja jest dostępna na forum.krystaineeq pisze: I tego tez nie potrafie
\(\displaystyle{ \frac{z}{z(3-i)} z=2+31}\)
robie to metoda \(\displaystyle{ \frac{2+3I}{(2+3i(3-i)}}\) Mnoze nawiasy z dolu, a potem przez sprzezenie I nie wychodzi.
Przepraszam za brak polskich znakow.