Jak w temacie zbiór:
\(\displaystyle{ 0 \le \arg(z+i)< \frac{ \pi }{2}}\)
Na płaszczyźnie naszkicuj zbiór
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 24 paź 2013, o 16:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 3 razy
Na płaszczyźnie naszkicuj zbiór
Ostatnio zmieniony 26 paź 2013, o 17:10 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: argument - \arg; całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: argument - \arg; całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Na płaszczyźnie naszkicuj zbiór
Podstaw \(\displaystyle{ w = z+i}\), wtedy \(\displaystyle{ w}\) wyznaczysz z warunku bardzo łatwo, a następnie \(\displaystyle{ z = w - i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 24 paź 2013, o 16:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: W-wa
- Podziękował: 3 razy
Na płaszczyźnie naszkicuj zbiór
Przepraszam, ale nie za bardzo rozumiem :/ Co znaczy to \(\displaystyle{ w}\)?
-- 27 paź 2013, o 11:20 --
To znaczy ze argument tego \(\displaystyle{ w}\) jest mniejszy od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) i większy lub równy \(\displaystyle{ 0}\)
Tak?
No i co później? -- 27 paź 2013, o 11:43 --Ale proszę o pomoc w wyznaczeniu tego w z warunku.
-- 27 paź 2013, o 11:20 --
To znaczy ze argument tego \(\displaystyle{ w}\) jest mniejszy od \(\displaystyle{ \frac{\pi}{2}}\) i większy lub równy \(\displaystyle{ 0}\)
Tak?
No i co później? -- 27 paź 2013, o 11:43 --Ale proszę o pomoc w wyznaczeniu tego w z warunku.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2013, o 10:35 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Na płaszczyźnie naszkicuj zbiór
\(\displaystyle{ 0 \le \arg(w)< \frac{ \pi }{2}}\)
Czyli \(\displaystyle{ w \in \{ z \in \mathbb{C} \ : \ \Im z \geq 0, \ \Re z > 0 \}}\)
Czyli \(\displaystyle{ w \in \{ z \in \mathbb{C} \ : \ \Im z \geq 0, \ \Re z > 0 \}}\)