Witam.
Dopiero zacząłem się uczyć liczb zespolonych i mam pewne problemy. Oto treść zadania:
Wyznacz wszystkie liczby zespolone spełniające podane warunki:
\(\displaystyle{ \left( z^{2}\right)+4i=0}\)
Wykonałem do tego momentu:
\(\displaystyle{ \left(x+iy\right)^{2}+4i=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+2xiy-y^{2}=-4i}\)
Wiem, że dalej powinienem zastosować układ równań. Problem polega na tym, że nie wiem jak. Nigdy nie byłem "orłem" matematycznym.
Zadanie pochodzi z książki:
Teresa Jurlewicz
Zbigniew Skoczylas
"Algebra liniowa 1. Definicje, twierdzenia, wzory"
Wyznaczanie liczb zespolonych - problem z układem równań
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 paź 2013, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wyznaczanie liczb zespolonych - problem z układem równań
Porównaj części rzeczywiste i urojone:
\(\displaystyle{ x^{2}-y^{2}=0\wedge 2xy=-4}\)
Rozwiąż ten układ równań ze względu na zmienne x, y i podstaw odpowiednie wartości, znajdując
wszystkie z.
\(\displaystyle{ x^{2}-y^{2}=0\wedge 2xy=-4}\)
Rozwiąż ten układ równań ze względu na zmienne x, y i podstaw odpowiednie wartości, znajdując
wszystkie z.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 26 paź 2013, o 15:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kielce
Wyznaczanie liczb zespolonych - problem z układem równań
Mógłbym poprosić o wytłumaczenie? Nie rozumiem skąd to się wzięło.
jeśli \(\displaystyle{ x^{2}-y^{2}=0}\) to dlaczego nie \(\displaystyle{ 2xy=0}\) ?
EDIT:
Wynik:
\(\displaystyle{ x=\sqrt{-2}}\)
\(\displaystyle{ y=\sqrt{-2}}\)
lub
\(\displaystyle{ x=-\sqrt{-2}}\)
\(\displaystyle{ y=-\sqrt{-2}}\)
Czy to znaczy że równanie nie ma rozwiązań?
jeśli \(\displaystyle{ x^{2}-y^{2}=0}\) to dlaczego nie \(\displaystyle{ 2xy=0}\) ?
EDIT:
Wynik:
\(\displaystyle{ x=\sqrt{-2}}\)
\(\displaystyle{ y=\sqrt{-2}}\)
lub
\(\displaystyle{ x=-\sqrt{-2}}\)
\(\displaystyle{ y=-\sqrt{-2}}\)
Czy to znaczy że równanie nie ma rozwiązań?
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Wyznaczanie liczb zespolonych - problem z układem równań
\(\displaystyle{ (a + ib = 0 + ic) \leftrightarrow (a=0 \wedge b=c)}\)
\(\displaystyle{ a=x^{2}-y^{2}, b=2xy, c =-4}\)
\(\displaystyle{ a=x^{2}-y^{2}, b=2xy, c =-4}\)