dowód na istnienie pierwiastków
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 5 lis 2012, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
dowód na istnienie pierwiastków
witam, mam takie zadanie:
przedstawić dowód, że istnienie rozwiązania równania \(\displaystyle{ ax^{2} + bx + c = 0}\) jest równoważne temu, że \(\displaystyle{ b^2-4ac}\) posiada pierwiastek.
przedstawić dowód, że istnienie rozwiązania równania \(\displaystyle{ ax^{2} + bx + c = 0}\) jest równoważne temu, że \(\displaystyle{ b^2-4ac}\) posiada pierwiastek.
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
dowód na istnienie pierwiastków
Pierwszy przypadek: \(\displaystyle{ a=0}\).
Drugi przypadek: \(\displaystyle{ a\neq0}\) - podziel stronami przez \(\displaystyle{ a}\) i zastosuj wzory skróconego mnożenia.
Drugi przypadek: \(\displaystyle{ a\neq0}\) - podziel stronami przez \(\displaystyle{ a}\) i zastosuj wzory skróconego mnożenia.
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 5 lis 2012, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
dowód na istnienie pierwiastków
Jeśli dobrze zrozumiałem to co mam zrobić, to po przekształceniach dostaję postać:
\(\displaystyle{ a\left( x- \frac{-b+ \sqrt{b ^{2}-4ac } }{2a} \right)\left( x- \frac{-b- \sqrt{b ^{2}-4ac } }{2a} \right)}\)
i co dalej zrobić z \(\displaystyle{ \sqrt{b ^{2}-4ac }}\)?
wystarczy jakiś komentarz czy coś jeszcze trzeba przekształcać?
\(\displaystyle{ a\left( x- \frac{-b+ \sqrt{b ^{2}-4ac } }{2a} \right)\left( x- \frac{-b- \sqrt{b ^{2}-4ac } }{2a} \right)}\)
i co dalej zrobić z \(\displaystyle{ \sqrt{b ^{2}-4ac }}\)?
wystarczy jakiś komentarz czy coś jeszcze trzeba przekształcać?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
dowód na istnienie pierwiastków
Musisz się zatrzymać trochę wcześniej. Przekształcenia chcesz wykonać tak daleko, jak się da, bez żadnych założeń (a dokładniej, z jednym: \(\displaystyle{ a \neq 0}\)). A żeby zachodziła równość
\(\displaystyle{ ax^2 + bx + c = a\left( x- \frac{-b+ \sqrt{b ^{2}-4ac } }{2a} \right)\left( x- \frac{-b- \sqrt{b ^{2}-4ac } }{2a} \right),}\)
już potrzebne jest założenie, że
\(\displaystyle{ \sqrt{b ^{2}-4ac }}\)
istnieje.
Dlatego proponuję tak: jeśli \(\displaystyle{ a \neq 0,}\) to
\(\displaystyle{ $ \begin{equation} ax^2 + bx + c = 0 \iff (2ax+b)^2 = b^2-4ac. \tag{*} \end{equation}}\)
Jeśli więc to równanie ma rozwiązanie \(\displaystyle{ x_0 \in \RR,}\) to liczba \(\displaystyle{ 2ax_0 + b}\) jest pierwiastkiem z \(\displaystyle{ b^2-4ac,}\) tj.
\(\displaystyle{ 2ax_0+b = \sqrt{b^2-4ac}.}\)
Jeśli natomiast istnieje pierwiastek z \(\displaystyle{ b^2-4ac,}\) tj. istnieje takie \(\displaystyle{ p \in \RR,}\) że
\(\displaystyle{ p^2 = b^2-4ac,}\)
to liczba
\(\displaystyle{ x_0 = \frac{p-b}{2a}}\)
jest rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ (*),}\) bo
\(\displaystyle{ \left( 2a \cdot \frac{p-b}{2a} + b \right)^2 = (p-b+b)^2 = p^2 = b^2-4ac.}\)
\(\displaystyle{ ax^2 + bx + c = a\left( x- \frac{-b+ \sqrt{b ^{2}-4ac } }{2a} \right)\left( x- \frac{-b- \sqrt{b ^{2}-4ac } }{2a} \right),}\)
już potrzebne jest założenie, że
\(\displaystyle{ \sqrt{b ^{2}-4ac }}\)
istnieje.
Dlatego proponuję tak: jeśli \(\displaystyle{ a \neq 0,}\) to
\(\displaystyle{ $ \begin{equation} ax^2 + bx + c = 0 \iff (2ax+b)^2 = b^2-4ac. \tag{*} \end{equation}}\)
Jeśli więc to równanie ma rozwiązanie \(\displaystyle{ x_0 \in \RR,}\) to liczba \(\displaystyle{ 2ax_0 + b}\) jest pierwiastkiem z \(\displaystyle{ b^2-4ac,}\) tj.
\(\displaystyle{ 2ax_0+b = \sqrt{b^2-4ac}.}\)
Jeśli natomiast istnieje pierwiastek z \(\displaystyle{ b^2-4ac,}\) tj. istnieje takie \(\displaystyle{ p \in \RR,}\) że
\(\displaystyle{ p^2 = b^2-4ac,}\)
to liczba
\(\displaystyle{ x_0 = \frac{p-b}{2a}}\)
jest rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ (*),}\) bo
\(\displaystyle{ \left( 2a \cdot \frac{p-b}{2a} + b \right)^2 = (p-b+b)^2 = p^2 = b^2-4ac.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 5 lis 2012, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
dowód na istnienie pierwiastków
jeszcze takie małe pytanie, w inkluzji z prawej do lewej piszesz, że istnieje takie \(\displaystyle{ p \in R}\), że \(\displaystyle{ p ^{2}= b ^{2}-4ac}\)
dlaczego \(\displaystyle{ p ^{2}= b ^{2}-4ac}\) a nie po prostu \(\displaystyle{ p= b ^{2}-4ac}\)?
i jaki w miarę formalny komentarz należy się przy \(\displaystyle{ a=0}\)?
dlaczego \(\displaystyle{ p ^{2}= b ^{2}-4ac}\) a nie po prostu \(\displaystyle{ p= b ^{2}-4ac}\)?
i jaki w miarę formalny komentarz należy się przy \(\displaystyle{ a=0}\)?
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
dowód na istnienie pierwiastków
Założenie brzmi, że istnieje pierwiastek z liczby \(\displaystyle{ b^2-4ac.}\) Pierwiastkiem z liczby \(\displaystyle{ b^2-4ac}\) nazywamy takie \(\displaystyle{ p \in \RR,}\) że
\(\displaystyle{ p^2 = b^2 - 4ac.}\)
To po prostu definicja. Czasem wymaga się, żeby \(\displaystyle{ p \ge 0,}\) ale u nas to nie jest istotne, bo istnienie pierwiastka mamy zagwarantowane z założenia i nieważne dla nas, czy jest ujemny czy nie.
Przypadek, gdy \(\displaystyle{ a = 0,}\) chyba powinien być wykluczony w treści zadania, bo dla niego teza nie zachodzi. Na przykład, gdy weźmiemy
\(\displaystyle{ a = 0 \\
b = 0 \\
c = 42,}\)
to równanie
\(\displaystyle{ ax^2 + bx + c = 0}\)
nie ma rozwiązań, a
\(\displaystyle{ b^2-4ac = 0}\)
i ta liczba ma pierwiastek równy \(\displaystyle{ 0.}\)
\(\displaystyle{ p^2 = b^2 - 4ac.}\)
To po prostu definicja. Czasem wymaga się, żeby \(\displaystyle{ p \ge 0,}\) ale u nas to nie jest istotne, bo istnienie pierwiastka mamy zagwarantowane z założenia i nieważne dla nas, czy jest ujemny czy nie.
Przypadek, gdy \(\displaystyle{ a = 0,}\) chyba powinien być wykluczony w treści zadania, bo dla niego teza nie zachodzi. Na przykład, gdy weźmiemy
\(\displaystyle{ a = 0 \\
b = 0 \\
c = 42,}\)
to równanie
\(\displaystyle{ ax^2 + bx + c = 0}\)
nie ma rozwiązań, a
\(\displaystyle{ b^2-4ac = 0}\)
i ta liczba ma pierwiastek równy \(\displaystyle{ 0.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 5 lis 2012, o 10:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 8 razy
dowód na istnienie pierwiastków
no okej, \(\displaystyle{ a=0}\) odapada, myślałem po prostu że to jakoś można ogólnie zapisać, ale w sumie wystarczy taki kontrprzykład.
a z tym \(\displaystyle{ p ^{2}}\) to chodzi mi o to, dlaczego bierzemy \(\displaystyle{ p \in R}\) i zamiast napisać \(\displaystyle{ p = b ^{2} -4ac}\) to nagle tam jest \(\displaystyle{ p ^{2}}\)?
przepraszam, bo zgłupiałem. czy w tym zadaniu dowodzimy tego, że \(\displaystyle{ b^{2}-4ac}\) posiada pierwiastek taki typu ze \(\displaystyle{ \sqrt{4} =2}\), czy pierwiastkiem nazywamy po prostu rozwiązanie? czy to w ogóle jeszcze jakoś łączy? może głupie pytanie ale już zgłupiałem co my tutaj dowodzimy
a z tym \(\displaystyle{ p ^{2}}\) to chodzi mi o to, dlaczego bierzemy \(\displaystyle{ p \in R}\) i zamiast napisać \(\displaystyle{ p = b ^{2} -4ac}\) to nagle tam jest \(\displaystyle{ p ^{2}}\)?
przepraszam, bo zgłupiałem. czy w tym zadaniu dowodzimy tego, że \(\displaystyle{ b^{2}-4ac}\) posiada pierwiastek taki typu ze \(\displaystyle{ \sqrt{4} =2}\), czy pierwiastkiem nazywamy po prostu rozwiązanie? czy to w ogóle jeszcze jakoś łączy? może głupie pytanie ale już zgłupiałem co my tutaj dowodzimy
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10225
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
dowód na istnienie pierwiastków
Definicja brzmi tak:
Założenie przy dowodzie w lewą stronę wygląda tak:Liczbę rzeczywistą \(\displaystyle{ p}\) nazywamy pierwiastkiem z liczby \(\displaystyle{ d \in \RR,}\) jeśli zachodzi równość
\(\displaystyle{ p^2 = d.}\)
Ja wziąłem to założenie i rozpisałem w nim definicję pierwiastka - wyszło:Istnieje pierwiastek z \(\displaystyle{ b^2-4ac.}\)
Istnieje takie \(\displaystyle{ p \in \RR,}\) że \(\displaystyle{ p^2 = b^2-4ac.}\)