Liczby zespolone znajdywanie pierwiastków
Liczby zespolone znajdywanie pierwiastków
Witam mam takie zadanie :
Znaleźć wszystkie pierwiastki stopnia \(\displaystyle{ 3}\) z liczby \(\displaystyle{ –2 – 2 i.}\)
Oraz takie rozwiazanie:
\(\displaystyle{ z=-2-2i=2 \sqrt{2} \left( \cos \frac{5 \pi }{4} +i\sin \frac{5 \pi }{4} \right) \\
\\
w_{1} = \sqrt{2} \left( \cos \frac{5 \pi }{12} +i\sin \frac{5 \pi }{12} \right) = \frac{1}{2} \left( -1+ \sqrt{3} \right) + \frac{1}{2} \left( 1+ \sqrt{3} \right) i\\
w_{2} =\sqrt{2} \left( \cos \frac{13 \pi }{12} +i\sin \frac{13 \pi }{12} \right) = \frac{1}{2} \left( -1- \sqrt{3} \right) - \frac{1}{2} \left( -1+ \sqrt{3} \right) i\\
w_{3}=\sqrt{2} \left( \cos \frac{7 \pi }{4} +i\sin \frac{7 \pi }{4} \right) =1-i}\)
Teraz tak pierwsza linijka nie zawiera dla mnie żadnych tajemnic, jednak juz druga takowe posiada. Mianowicie nie wiem skąd po drugim znaku = wskakuje nagle \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) oraz skąd bierze się \(\displaystyle{ \left( -1+ \sqrt{3} \right) + \frac{1}{2} \left( 1+ \sqrt{3} \right) i}\) Byłoby super gdyby ktoś mógł to jakoś bardziej rozpisać i opisać. To samo tyczy się \(\displaystyle{ w _{3}}\)
Znaleźć wszystkie pierwiastki stopnia \(\displaystyle{ 3}\) z liczby \(\displaystyle{ –2 – 2 i.}\)
Oraz takie rozwiazanie:
\(\displaystyle{ z=-2-2i=2 \sqrt{2} \left( \cos \frac{5 \pi }{4} +i\sin \frac{5 \pi }{4} \right) \\
\\
w_{1} = \sqrt{2} \left( \cos \frac{5 \pi }{12} +i\sin \frac{5 \pi }{12} \right) = \frac{1}{2} \left( -1+ \sqrt{3} \right) + \frac{1}{2} \left( 1+ \sqrt{3} \right) i\\
w_{2} =\sqrt{2} \left( \cos \frac{13 \pi }{12} +i\sin \frac{13 \pi }{12} \right) = \frac{1}{2} \left( -1- \sqrt{3} \right) - \frac{1}{2} \left( -1+ \sqrt{3} \right) i\\
w_{3}=\sqrt{2} \left( \cos \frac{7 \pi }{4} +i\sin \frac{7 \pi }{4} \right) =1-i}\)
Teraz tak pierwsza linijka nie zawiera dla mnie żadnych tajemnic, jednak juz druga takowe posiada. Mianowicie nie wiem skąd po drugim znaku = wskakuje nagle \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) oraz skąd bierze się \(\displaystyle{ \left( -1+ \sqrt{3} \right) + \frac{1}{2} \left( 1+ \sqrt{3} \right) i}\) Byłoby super gdyby ktoś mógł to jakoś bardziej rozpisać i opisać. To samo tyczy się \(\displaystyle{ w _{3}}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 21:39 przez yorgin, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Liczby zespolone znajdywanie pierwiastków
No wiem ze \(\displaystyle{ \frac{5 \pi }{12}}\) to jest 75 stopni ale co mi to daje ? i gdzie znika ten pierwiastek z dwóch i skąd się bierze ta \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) to nadal nie wiem
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Liczby zespolone znajdywanie pierwiastków
Ja nie pytam o kąt, a właśnie o wartość \(\displaystyle{ \cos\frac{5\pi}{12}}\) itp. Co to da przekonasz się, jak podstawisz.
Liczby zespolone znajdywanie pierwiastków
Jeżeli mógłbyś mi wskazać gdzie mam to sobie podstawić, bo kompletnie nie rozumiem
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
Liczby zespolone znajdywanie pierwiastków
Liczysz \(\displaystyle{ \cos\frac{5\pi}{12}}\) i podstawiasz. Potem \(\displaystyle{ \sin\frac{5\pi}{12}}\) i podstawiasz. Jak bardzo skomplikowane to może być?jedrek124 pisze: \(\displaystyle{ w_{1} = \sqrt{2} \left( \cos \frac{5 \pi }{12} +i\sin \frac{5 \pi }{12} \right) = \frac{1}{2} \left( -1+ \sqrt{3} \right) + \frac{1}{2} \left( 1+ \sqrt{3} \right)}\)
Liczby zespolone znajdywanie pierwiastków
tyle że mi chodziło o to po znaku równa się tzn. \(\displaystyle{ ...= \frac{1}{2} \left( -1+ \sqrt{3} \right) + \frac{1}{2} \left( 1+ \sqrt{3} \right) i\\}\). Po prostu nie rozumiem z kąd to powstało