Mnożenie potęg liczb zespolonych.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Parzon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 20 paź 2013, o 12:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wwa
Podziękował: 5 razy

Mnożenie potęg liczb zespolonych.

Post autor: Parzon »

Witam. Mam problem z pewnym przykładem. Oto on:

a) \(\displaystyle{ z_{1} ^{2} \cdot z_{2} ^{3}}\)

\(\displaystyle{ z_{1} = - \sqrt{3} + i}\)
lub
\(\displaystyle{ z_{1} = 4 \left( \cos \frac{5}{6} \pi + i\sin \frac{5}{6} \pi \right)}\)

\(\displaystyle{ z_{2} = - 1 - i}\)
lub
\(\displaystyle{ z_{2} = \sqrt{2} \left( \cos \frac{5}{4} \pi + i\sin \frac{5}{4} \pi \right)}\)

Liczyłem to w postaci trygonometrycznej, lecz przy wyniku nie zgadza mi się wartość \(\displaystyle{ \pi}\) .
Przy postaci algebraicznej wyszły mi pierwiastki pod pierwiastkiem.

Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 19:07 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Mnożenie potęg liczb zespolonych.

Post autor: scyth »

Ale to równanie jest czy masz podstawić i policzyć?
ODPOWIEDZ