Równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
tomeqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 24 lip 2012, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie zespolone

Post autor: tomeqq »

Witam,
jak obliczyć takie coś. Dodam, że pierwiastkując obie strony po doprowadzeniu do 3 potęgi po obu stronach, otrzymuje dziwne kąty, a podnosząc potęgi, nie widzę pierwiastków.
\(\displaystyle{ \left( \frac{z-i}{i} \right) ^{3}= \left( \frac{1- \sqrt{3}}{i} \right) ^4}\)
Dzięki za szybką pomoc.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 19:01 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Równanie zespolone

Post autor: robertm19 »

\(\displaystyle{ \frac{1- \sqrt{3}}{i}}\) jak w mianowniku pozbędziesz się \(\displaystyle{ i}\) to dostaniesz liczbę której argument to \(\displaystyle{ \pi/2}\).
tomeqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 24 lip 2012, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie zespolone

Post autor: tomeqq »

robertm19 pisze:\(\displaystyle{ \frac{1- \sqrt{3}}{i}}\) jak w mianowniku pozbędziesz się \(\displaystyle{ i}\) to dostaniesz liczbę której argument to \(\displaystyle{ \pi/2}\).
\(\displaystyle{ \frac{7}{3} \pi}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 19:12 przez tomeqq, łącznie zmieniany 1 raz.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Równanie zespolone

Post autor: robertm19 »

Z jakiej racji tyle? Nie ma wtedy składnika rzeczywistego.
tomeqq
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 24 lip 2012, o 18:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 1 raz

Równanie zespolone

Post autor: tomeqq »

robertm19 pisze:Z jakiej racji tyle? Nie ma wtedy składnika rzeczywistego.
\(\displaystyle{ \frac{1- \sqrt{3}i}{i}=-i - \sqrt{3}}\) więc argument wychodzi, jak napisałem wyżej.

PS. Przepraszam, chyba zjadło wyżej te i przy \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 19:16 przez tomeqq, łącznie zmieniany 1 raz.
robertm19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1847
Rejestracja: 8 lip 2008, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Staszów/Warszawa
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 378 razy

Równanie zespolone

Post autor: robertm19 »

\(\displaystyle{ \frac{1- \sqrt{3}}{i}=-i (1- \sqrt{3})=i(\sqrt{3}-1)}\)
ODPOWIEDZ