Układ równań

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Ajax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 lut 2007, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Układ równań

Post autor: Ajax »

Liczby zespolone, układ równań

(1+i)z + (2-i)w = 2-2i
(1-i)z + (3+i)w = 3+3i

Wiem że trzeba pomnożyć oba równania przez sprzeżenia stojące przy którejś z liter (z lub w) ale kurdę za nim nie chce mi wyjśc wynik jaki jest w odpowiedziach.. może to w owych odpowiechiach jest błąd.. mógłby ktoś z was policzyć bym się upewnił czy racje mam ja czy odpowiedzi??
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Układ równań

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ w= \frac{7+i}{5}}\)..?!
Ajax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 lut 2007, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Układ równań

Post autor: Ajax »

mol_ksiazkowy pisze:\(\displaystyle{ w= \frac{7+i}{5}}\)..?!
To jest z kolei jeszcze inny wynik niż mój czy ten z odpowiedzi

Mógłbyś więc pokazać krok po kroczku jak do tego doszedłeś??
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Układ równań

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ 5+i =2z + 5w}\)
Ajax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 lut 2007, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Układ równań

Post autor: Ajax »

mol_ksiazkowy pisze::arrow: \(\displaystyle{ 5+i =2z + 5w}\)
Czemu jesteś taki złośliwy??

To po co istnieje wogóle to forum??

Co to za problem poswiecic 5 minut i naskrobać calą drogę jak się do tego doszło??

Bardzo mi na tym zależy a tu spotykam się z takimi numerami..
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Układ równań

Post autor: mol_ksiazkowy »

Ajax napisał:
Czemu jesteś taki złośliwy??

To po co istnieje wogóle to forum??

Co to za problem poswiecic 5 minut i naskrobać calą drogę jak się do tego doszło??

Bardzo mi na tym zależy a tu spotykam się z takimi numerami..[/
ojej /..az tak?
dodajesz i odejmusz te rown stronami i masz:
\(\displaystyle{ 2z+5w=5+i}\)
\(\displaystyle{ 2iz+w(-1-2i)=-1-5i}\)

mnozysz I przez i , i udejmujesz i masz \(\displaystyle{ w=\frac{7+i}{5}}\) , podst i masz ze z=-1
sprawdzasz i git
Ajax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 2 lut 2007, o 23:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice

Układ równań

Post autor: Ajax »

Ok, wielkie dzięki bo ja to robiłem dużo bardziej skomplikowanymi metodami a ty otworzyłeś mi oczy na metodę skróconą.

Mam tylko jedno pytanie.. czy po odjęciu stronami zamiast 2iz nie powinno być przypadkiem -2iz ???

Jeżeli tak to znaczy że prawdziwy wynik wyjdzie trochę inaczej.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11409
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3155 razy
Pomógł: 748 razy

Układ równań

Post autor: mol_ksiazkowy »

Ajax napisał
Mam tylko jedno pytanie.. czy po odjęciu stronami zamiast 2iz nie powinno być przypadkiem -2iz ???

Jeżeli tak to znaczy że prawdziwy wynik wyjdzie trochę inaczej
no od pierwszego r. odejmujesz drugie...to wtedy bedzie
+ 2iz wiec ok, wynik dobry
ODPOWIEDZ