Zbieżność szeregów

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
justynaela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Zbieżność szeregów

Post autor: justynaela »

a) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \left(\frac{ \sqrt{3} +1 }{2+3i}\right)^{n}}\)
b)
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Zbieżność szeregów

Post autor: yorgin »

Szereg geometryczny. Sprawdź, jaki jest iloraz.
justynaela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Zbieżność szeregów

Post autor: justynaela »

A jak to się sprawdza w liczbach zespolonych?
Może to głupie pytanie... to dla mnie całkiem nowa rzecz...
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Zbieżność szeregów

Post autor: yorgin »

Dla szeregów o wyrazach rzeczywistych sprawdzasz, czy iloraz \(\displaystyle{ |q|<1}\). Tutaj sprawdzasz to samo.
ODPOWIEDZ