Zbieżność ciągu

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
justynaela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

Zbieżność ciągu

Post autor: justynaela »

Zbadać zbieżność następujących ciągów:
a) \(\displaystyle{ z_{n}=2+ \frac{i}{n}}\)
b) \(\displaystyle{ z_{n}=n+ \frac{i}{n^{2}}}\)
c) \(\displaystyle{ z_{n}= \frac{2-i}{n}}\)
d)\(\displaystyle{ z_{n}= \frac{2n-1+2ni}{n+2i}}\)
e)\(\displaystyle{ z_{n}=\left(\frac{1+i}{2}\right)^{n}}\)
f)\(\displaystyle{ z_{n}=\left(1+\frac{5+i}{n}\right)^{n}}\)
g)\(\displaystyle{ z_{n}=\sqrt[n]{|(5i)^{n}+(7i)^{n}|}}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Zbieżność ciągu

Post autor: Kartezjusz »

Dostaniesz pary ciągór ogarniając osobno części rzeczywiste i urojone.
ODPOWIEDZ