Wzóe Eulera
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
Wzóe Eulera
Wyrazić podane funkcje w postaci sum sinusów i cosinusów stosując wzory Eulera:
a) \(\displaystyle{ \cos ^{3}x}\)
b) \(\displaystyle{ \sin ^{2}x+\cos ^{4}x}\)
Czy mógłby mi ktoś dokładnie opisać jak mam zrobić to zadanie?
a) \(\displaystyle{ \cos ^{3}x}\)
b) \(\displaystyle{ \sin ^{2}x+\cos ^{4}x}\)
Czy mógłby mi ktoś dokładnie opisać jak mam zrobić to zadanie?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 09:34 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wzóe Eulera
Zamienić funkcje trygonometryczne za ich pomocą, a następnie użyć wzorów skróconego mnożenia po czym wrócić do postaci trygonometrycznej.
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wzóe Eulera
exponens czyli \(\displaystyle{ e^{x}}\). Zapisz wzory Eulera sla coinusa i podnieś ten wzór do sześcianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
Wzóe Eulera
Czyli mam policzyc:
\(\displaystyle{ \left(\frac{ e^{i \alpha}+e^{-i \alpha} }{2}\right)^{3}?}\)
\(\displaystyle{ \left(\frac{ e^{i \alpha}+e^{-i \alpha} }{2}\right)^{3}?}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy