moduł i jednść

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
justynaela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

moduł i jednść

Post autor: justynaela »

Wykazać, że moduły liczb są większe od jedności:
a) \(\displaystyle{ z=\sin 2i}\)
b) \(\displaystyle{ z=\cos 5i}\)
Jak zrobić takiego typu zadanie?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 09:31 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

moduł i jednść

Post autor: Kartezjusz »

Jaka jest definicja sinusa i cosinusa zespolonego?
justynaela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

moduł i jednść

Post autor: justynaela »

\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{e^{i\alpha}+e^{-i\alpha}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{e^{i\alpha}-e^{-i\alpha}}{2}}\)
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

moduł i jednść

Post autor: Kartezjusz »

Zapisz nierówność do pokazania....
Simon86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 28 sie 2010, o 14:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 39 razy

moduł i jednść

Post autor: Simon86 »

Przy sinusie \(\displaystyle{ 2i}\) w mianowniku być powinno.
justynaela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

moduł i jednść

Post autor: justynaela »

\(\displaystyle{ \sin 2i= \frac{ e^{i \alpha}-e^{-i \alpha} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\sin 2i=e^{i \alpha}-e^{-i \alpha}}\)
\(\displaystyle{ 2\sin 2i=1}\)

O to chodzi?
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

moduł i jednść

Post autor: Kartezjusz »

popatrz na wzory i co masz w wykładnikach...
justynaela
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 74
Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

moduł i jednść

Post autor: justynaela »

tego się nie da zrobić... ;/
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

moduł i jednść

Post autor: yorgin »

justynaela pisze:\(\displaystyle{ \cos\alpha=\frac{e^{i\alpha}+e^{-i\alpha}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{e^{i\alpha}-e^{-i\alpha}}{2}}\)
Masz do tych wzorów podstawić argumenty, które wymieniasz w pierwszym poście. Zadanie na poziom gimnazjum. Zadanie na poziom wyższy to przeliczenie tego wszystkiego tak, by wyznaczyć albo postać wykładniczą, albo trygonometryczną, albo kartezjańską. Do wyboru.
ODPOWIEDZ