Cześć rzeczywista i urojona
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
Cześć rzeczywista i urojona
Znaleźć część rzeczywistą i urojoną liczby
a) \(\displaystyle{ z=\cos (1-\sqrt{3}i)}\)
b)\(\displaystyle{ z=\sin (2-i)}\)
c)\(\displaystyle{ z=e^{ \frac{pi}{6}i-4 }}\)
d)\(\displaystyle{ z=2e^{ \frac{pi}{4}i }}\)
Jak zabrać się do takiego zadania?
a) \(\displaystyle{ z=\cos (1-\sqrt{3}i)}\)
b)\(\displaystyle{ z=\sin (2-i)}\)
c)\(\displaystyle{ z=e^{ \frac{pi}{6}i-4 }}\)
d)\(\displaystyle{ z=2e^{ \frac{pi}{4}i }}\)
Jak zabrać się do takiego zadania?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 09:31 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Cześć rzeczywista i urojona
sinus można wyrazić za pomocą exponensów, a dalej mamy wszędzie liczby w postaci wykładniczej. Zamieniamy na trygonometryczną.
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1594
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 247 razy
Cześć rzeczywista i urojona
skorzystaj z faktu, że:
\(\displaystyle{ \cos\varphi = \Re{e^{i\varphi}} = \frac{e^{i\varphi} + e^{-i\varphi}}{2}\\
\\
\sin\varphi = \Im{e^{i\varphi}} = \frac{e^{i\varphi} - e^{-i\varphi}}{2i}\\
\\
z = a+bi = |z|(\cos\varphi + i \sin \varphi) = e^{i\varphi}}\)
\(\displaystyle{ \cos\varphi = \Re{e^{i\varphi}} = \frac{e^{i\varphi} + e^{-i\varphi}}{2}\\
\\
\sin\varphi = \Im{e^{i\varphi}} = \frac{e^{i\varphi} - e^{-i\varphi}}{2i}\\
\\
z = a+bi = |z|(\cos\varphi + i \sin \varphi) = e^{i\varphi}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Cześć rzeczywista i urojona
\(\displaystyle{ \cos (1- \sqrt{3} i)= \frac{e^{i(1-\sqrt{3} i)}+e^{-i(1-\sqrt{3}i)}}{2}=\frac{e^{(i+\sqrt{3} )}+e^{(-i+\sqrt{3})}}{2}=e^{\sqrt{3}} \frac{e^{i}+e^{-i}}{2}}\)jak się nie pomyliłem to jest liczba rzeczywista jako suma dwóch liczb sprzężonych.
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 12:21 przez Kartezjusz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
Cześć rzeczywista i urojona
a mógłbyś jeszcze raz napisać ostatni post?-- 23 paź 2013, o 12:46 --Czyli podpunkt b:
\(\displaystyle{ \sin (2-i) = \frac{e^{i(2-i)}-e^{-i(2-i)}}{2}=\frac{e^{2i+1}-e^{-i+1}}{2}= \frac{ e^{3i} }{2}}\)
Tak?
\(\displaystyle{ \sin (2-i) = \frac{e^{i(2-i)}-e^{-i(2-i)}}{2}=\frac{e^{2i+1}-e^{-i+1}}{2}= \frac{ e^{3i} }{2}}\)
Tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
Cześć rzeczywista i urojona
a część rzeczywista w podpunkcie a jest równa \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)??