liczbę zespoloną w postaci wykładniczej:
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
liczbę zespoloną w postaci wykładniczej:
Przedstaw liczbę zespoloną w postaci wykładniczej
a) \(\displaystyle{ 2i(1-i)}\)
b) \(\displaystyle{ 1-\sqrt{3}i}\)
c) \(\displaystyle{ (1+\sqrt{3})2i}\)
Czy umiałby mi ktoś wyjaśnij jak zrobić chociaż jeden przykład?
a) \(\displaystyle{ 2i(1-i)}\)
b) \(\displaystyle{ 1-\sqrt{3}i}\)
c) \(\displaystyle{ (1+\sqrt{3})2i}\)
Czy umiałby mi ktoś wyjaśnij jak zrobić chociaż jeden przykład?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2013, o 09:30 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
liczbę zespoloną w postaci wykładniczej:
a) \(\displaystyle{ 2\sqrt{2} e^{\frac{7}{4} \pi i}}\)
b) \(\displaystyle{ 2e^{\frac{5}{6} \pi i}}\)
b) \(\displaystyle{ 2e^{\frac{5}{6} \pi i}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
liczbę zespoloną w postaci wykładniczej:
Zamiana na postać trygonometryczną, a z tej łatwo o wykładniczą
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
liczbę zespoloną w postaci wykładniczej:
Czyli tak podpunkt b:
a=1
\(\displaystyle{ b=\sqrt{3}}\)
|z|=2
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{- \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{5}{6} \pi}\)
\(\displaystyle{ z=2(\cos \frac{5}{6}+ i \sin \frac{5}{6})=2e^{ \frac{5}{6}\pi}}\)
Tak to się robi??
a=1
\(\displaystyle{ b=\sqrt{3}}\)
|z|=2
\(\displaystyle{ \cos \alpha= \frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \sin \alpha= \frac{- \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \alpha= \frac{5}{6} \pi}\)
\(\displaystyle{ z=2(\cos \frac{5}{6}+ i \sin \frac{5}{6})=2e^{ \frac{5}{6}\pi}}\)
Tak to się robi??
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 74
- Rejestracja: 23 paź 2013, o 01:27
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Rzeszów
liczbę zespoloną w postaci wykładniczej:
ok a czy w podpunkcie a miara konta to nie przypadkiem
\(\displaystyle{ \frac{5}{3} \pi}\)?
w podpunkcie c wyszło mi: \(\displaystyle{ 4e^{ \frac{5}{6}\pi }}\)
tyle ma być?
\(\displaystyle{ \frac{5}{3} \pi}\)?
w podpunkcie c wyszło mi: \(\displaystyle{ 4e^{ \frac{5}{6}\pi }}\)
tyle ma być?
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy