W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie. Prosiłbym o wyjaśnienie dokładne, pozdrawiam!
\(\displaystyle{ z^{6} = (1-i)^{12}}\)
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 20 paź 2013, o 23:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
W zbiorze liczb zespolonych rozwiązać podane równanie
\(\displaystyle{ (1-i)^{12}=(-2i)^6=-64}\) Więc mamy \(\displaystyle{ z^6=-32\iff z=\sqrt[6]{-64}=2\sqrt[6]{-1}}\).
Wyznacz ze wzoru de Moivre'a \(\displaystyle{ \sqrt[6]{-1}}\).
Wyznacz ze wzoru de Moivre'a \(\displaystyle{ \sqrt[6]{-1}}\).