Obliczyć korzystając ze wzoru Moivre’a wartość wyrażeń

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
adamosokolos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 23 sty 2011, o 13:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy

Obliczyć korzystając ze wzoru Moivre’a wartość wyrażeń

Post autor: adamosokolos »

Witam,

Proszę poprowadzić mnie jak obliczyć podpunkt : \(\displaystyle{ \left( -\cos \frac{\pi}{7}+i\sin \frac{\pi}{7}\right)^{14}}\)
Nie mam tutaj normalnych liczb w nawiasie tylko kąty, i nie wiem jak obliczyć z oraz resztę.

Pozdrawiam
Adam
Ostatnio zmieniony 20 paź 2013, o 17:31 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Obliczyć korzystając ze wzoru Moivre’a wartość wyrażeń

Post autor: Chromosom »

Zamień tę liczbę zespoloną na postać wykładniczą.
adamosokolos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 23 sty 2011, o 13:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 4 razy

Obliczyć korzystając ze wzoru Moivre’a wartość wyrażeń

Post autor: adamosokolos »

A jakimi wzorami to zrobić ?
ODPOWIEDZ