Zaznaczyć zbiór na osi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
denatlu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 524
Rejestracja: 10 mar 2011, o 20:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 14 razy

Zaznaczyć zbiór na osi

Post autor: denatlu »

Znajdź na płaszczyźnie zespolonej następujący zbiór
\(\displaystyle{ A_1=\left\{ z \in C: Im(z+i)^2=0}}\)

\(\displaystyle{ Im(z^2+2zi-1)=0}\)
\(\displaystyle{ Im(x^2-y^2-2y-1+2xyi+2xi)=0}\)
\(\displaystyle{ 2xy+2x=0}\)
\(\displaystyle{ xy+x=0}\)

Czyli będzie to prosta \(\displaystyle{ y=-1}\) dla \(\displaystyle{ x \neq 0}\)
miodzio1988

Zaznaczyć zbiór na osi

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ x(y+1)=0}\)

Więc \(\displaystyle{ x=0}\) i dowolny \(\displaystyle{ y}\) też jest rozwiązaniem
ODPOWIEDZ