Znaleźć wartość wyrażenia.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
silicium2002
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 786
Rejestracja: 9 lip 2009, o 15:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 114 razy

Znaleźć wartość wyrażenia.

Post autor: silicium2002 »

Takie małe pytanko:

Dane są pierwiastki zespolone \(\displaystyle{ \alpha , \beta , \gamma}\) wielomianu: \(\displaystyle{ W(z)= z^3+3z^2-5z+2}\). Podać wartość wyrażenia: \(\displaystyle{ ( \alpha + \beta )( \alpha + \gamma)( \beta +\gamma)}\).

Rozwiązałem to stosując następujące podstawienie:

\(\displaystyle{ a = \alpha \beta \gamma\\
b= \alpha \beta +\alpha \gamma+ \beta \gamma\\
c =\alpha +\beta+\gamma}\)


Niestety wyszło mi \(\displaystyle{ =-13}\), a zdaje się że poprawna odpowiedź jest \(\displaystyle{ 17}\). Gdyby mógł ktoś sprawdzić jaka faktycznie jest dobra odpowiedź, i podać wygląd wyrażenia za pomocą tych moich \(\displaystyle{ a,b,c}\) byłoby miło :)

Aha oczywiście wartość tych wyrażeń znamy ze wzorów Viete'a. Przy okazji zna ktoś inny może szybszy sposób rozwiązania?
Ostatnio zmieniony 19 paź 2013, o 16:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Używaj LaTeXa do wszystkich wyrażeń matematycznych.
ODPOWIEDZ