Podaj pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 5 mar 2012, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 5 razy
Podaj pierwiastki
Witam, mam obliczyć takie zadanko :
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \left( 1+i \right) ^{3} }}\)
Pierwszy pierwiastek wyznaczyć jest prosto :
\(\displaystyle{ w_{0} = 1+i}\)
Drugi pierwiastek wyznaczam ze wzoru :
\(\displaystyle{ w_{k} = w_{k-1} \cdot \left( \cos \frac{2 \pi }{n} \cdot i\sin \frac{2 \pi }{n} \right)}\)
Wychodzi mi że :
\(\displaystyle{ w_{1} = \left( \frac{-1}{2} - \frac{ \sqrt{3} }{2} + i \cdot \left( \frac{-1}{2} - \frac{ \sqrt{3} }{2} \right) \right)}\)
No ale korzystając z tego wzoru po raz 3 to już wychodzą głupoty i wynik się nie zgadza. Jako że jest pierwiastek 3 stopnia z i+i do trzeciej nie wiem za bardzo jak mam użyć wzoru na obliczenie pierwiastków. Jaki to wzór ?
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{ \left( 1+i \right) ^{3} }}\)
Pierwszy pierwiastek wyznaczyć jest prosto :
\(\displaystyle{ w_{0} = 1+i}\)
Drugi pierwiastek wyznaczam ze wzoru :
\(\displaystyle{ w_{k} = w_{k-1} \cdot \left( \cos \frac{2 \pi }{n} \cdot i\sin \frac{2 \pi }{n} \right)}\)
Wychodzi mi że :
\(\displaystyle{ w_{1} = \left( \frac{-1}{2} - \frac{ \sqrt{3} }{2} + i \cdot \left( \frac{-1}{2} - \frac{ \sqrt{3} }{2} \right) \right)}\)
No ale korzystając z tego wzoru po raz 3 to już wychodzą głupoty i wynik się nie zgadza. Jako że jest pierwiastek 3 stopnia z i+i do trzeciej nie wiem za bardzo jak mam użyć wzoru na obliczenie pierwiastków. Jaki to wzór ?
Ostatnio zmieniony 19 paź 2013, o 19:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Podaj pierwiastki
Można skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia na sześcian sumy, a potem zamienić na trygonometryczną i spierwiastkować, ale np. dla wykładnika \(\displaystyle{ 38434}\) by to nie przeszło, więc inaczej:
Zamień to w nawiasie na trygonometryczną, pamiętając o okresie. Wykonaj potęgowanie, zauważ, że
\(\displaystyle{ 6k \pi =2k ' \pi}\), wykonaj pierwiastkowanie i podstaw \(\displaystyle{ k'=0,1,2}\), otrzymując rozwiązania.
Zamień to w nawiasie na trygonometryczną, pamiętając o okresie. Wykonaj potęgowanie, zauważ, że
\(\displaystyle{ 6k \pi =2k ' \pi}\), wykonaj pierwiastkowanie i podstaw \(\displaystyle{ k'=0,1,2}\), otrzymując rozwiązania.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2013, o 19:21 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
Podaj pierwiastki
Mam prośbę mógłby ktoś napisać jak rozwiązać ten trzeci pierwiastek bo próbowałam tak jak jest tutaj podane i nie chce mi wyjść a zależy mi na tym żeby to umieć:)
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Podaj pierwiastki
Nie musisz dawać trzech kropek tylko i wyłącznie dlatego że ktoś tego nie może zrobić jednego przykładu... Zamiast tego wytłumaczyłbyś to w miarę przystępny sposób
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Podaj pierwiastki
Przekształciłam wyrażenie w nawiasie na postać trygonometryczną i podniosłam do potęgi podstawiając do wzoru Moivre'a wyszło mi \(\displaystyle{ -2+2i}\). Dałam to wyrażenie pod pierwiastek trzeciego stopnia zaczęłam od nowa liczyć moduł i wartość \(\displaystyle{ \varphi}\) i co teraz? nie wiem za bardzo o co chodzi z tym,że \(\displaystyle{ 6k \pi =2k ' \pi}\). Zrobiłam wszystkie przykłady z pierwiastkowania i tylko ten jeden mi nie chce wyjść dlatego tak mnie to dręczy.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, o 11:08 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Podaj pierwiastki
chodi o to, że \(\displaystyle{ 6k \pi}\) też jest okresem...
Ostatnio zmieniony 24 paź 2013, o 11:09 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.