Obliczyć wartość

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
gardner

Obliczyć wartość

Post autor: gardner »

\(\displaystyle{ [\sin\alpha +i (\cos\alpha +1)]^{n}}\)

Obliczyłem moduł,ale do niczego to nie prowadzi...
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Obliczyć wartość

Post autor: Premislav »

Jedyne, co mi przychodzi na myśl, to skorzystać z tego, że \(\displaystyle{ i=\cos \frac{ \pi }{2}+i \sin \frac{ \pi }{2}}\) oraz wzorów redukcyjnych (by mieć tylko sinusa w części urojonej, a cosinusa w rzeczywistej) i użyć wzorów na sumę sinusów oraz sumę cosinusów, ale nie sprawdzałem jeszcze, czy coś z tego będzie. Wydaje mi się to straszną pałą.
ODPOWIEDZ