równanie zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kalik

równanie zespolone

Post autor: kalik »

Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ \textup{Im}\frac{z+i}{i(z^2+1)}=0}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

równanie zespolone

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ z^2+1=(z+\text i)(z-\text i)}\)

Po uproszczeniu ułamka, pomnóż licznik i mianownik przez sprzężenie licznika.
kalik

równanie zespolone

Post autor: kalik »

\(\displaystyle{ \textup{Im}\frac{1}{zi+1}}\)
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

równanie zespolone

Post autor: Chromosom »

\(\displaystyle{ z=a+b\text i}\)
ODPOWIEDZ