Witam. Walczę z takim przykładem:
\(\displaystyle{ 0 < Arg( \frac{z+i}{z-i} - 1) < \frac{\pi}{4}}\)
Wychodzę na coś takiego: \(\displaystyle{ Arg(\frac{2i}{z^{2}+1})}\) i, szczerze przyznam, nie mam żadnego pomysłu jak dalej to ruszyć. Podstawiałam \(\displaystyle{ z=a+bi}\), ale w sumie nic nowego to nie wniosło. Za wszelkie wskazówki będę bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam.
Argument liczby zespolonej
- Assassin-Girl
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Maczu-Pikczu
- Podziękował: 33 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
Argument liczby zespolonej
\(\displaystyle{ 0 < Arg(x+yi) < \frac{\pi}{4}}\)
oznacza to samo co
\(\displaystyle{ x>y>0}\)
Trzeba by podzielić dwie liczby, jakoś tam pogrupować i zobaczyć czym będzie \(\displaystyle{ x,y}\)
oznacza to samo co
\(\displaystyle{ x>y>0}\)
Trzeba by podzielić dwie liczby, jakoś tam pogrupować i zobaczyć czym będzie \(\displaystyle{ x,y}\)
- Assassin-Girl
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 22 lut 2013, o 18:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Maczu-Pikczu
- Podziękował: 33 razy
Argument liczby zespolonej
Po podstawieniu \(\displaystyle{ z=a+bi}\) wychodzi mi coś takiego: \(\displaystyle{ \frac{2i}{a^{2} - b^{2} + 2abi + 1}}\). Utkwiłam na amen. Nie mam pomysłu jak to pogrupować. Myślałam o wprowadzeniu postaci wykładniczej, ale ona raczej bardziej by namieszała niż pomogła.
Jeśli można zapytać, czy ta zależność \(\displaystyle{ x>y>0}\) jest definicyjna czy trzeba ją wyprowadzić? Pierwszy raz się z nią spotkałam, zazwyczaj tego typu zadania rozwiązywałam za pomocą \(\displaystyle{ tg\theta}\).
Jeśli można zapytać, czy ta zależność \(\displaystyle{ x>y>0}\) jest definicyjna czy trzeba ją wyprowadzić? Pierwszy raz się z nią spotkałam, zazwyczaj tego typu zadania rozwiązywałam za pomocą \(\displaystyle{ tg\theta}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 323
- Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 62 razy
Argument liczby zespolonej
Jak się dzieli dwie liczby zespolone w postaci algebraicznej?
Mnożysz licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika.
\(\displaystyle{ 0<tg\theta< 1}\)
Mnożysz licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika.
No tak na zdrowy chłopski rozum. Albo jak wolisz to zAssassin-Girl pisze: Jeśli można zapytać, czy ta zależność \(\displaystyle{ x>y>0}\) jest definicyjna czy trzeba ją wyprowadzić? Pierwszy raz się z nią spotkałam, zazwyczaj tego typu zadania rozwiązywałam za pomocą \(\displaystyle{ tg\theta}\).
\(\displaystyle{ 0<tg\theta< 1}\)