Zaznacz na płaszyźnie zbiór punktów
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 paź 2013, o 19:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: honolulu
- Podziękował: 2 razy
Zaznacz na płaszyźnie zbiór punktów
Jakaś podpowiedż?
\(\displaystyle{ |z-2|=\Re z+2}\)
zastanawiam się nad zamienieniem modułu na pierwiastek oraz \(\displaystyle{ \Re z - x}\) tyle ze to mi chyba nic nie daje ;/
\(\displaystyle{ |z-2|=\Re z+2}\)
zastanawiam się nad zamienieniem modułu na pierwiastek oraz \(\displaystyle{ \Re z - x}\) tyle ze to mi chyba nic nie daje ;/
Ostatnio zmieniony 16 paź 2013, o 20:51 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 paź 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 2 razy
Zaznacz na płaszyźnie zbiór punktów
Jak zrobisz właśnie tak jak napisałaś to wyjdzie Ci równanie prostej i to właśnie ona jest rozwiązaniem. Tak mi się wydaje bo to jest zadanie chyba tego samego typu co mi chłopaki wytłumaczyli ładnie tutaj parę minut temu: https://www.matematyka.pl/345482.htm
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 paź 2013, o 19:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: honolulu
- Podziękował: 2 razy
Zaznacz na płaszyźnie zbiór punktów
to bedzie
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-2)^{2}+y^{2}} = x+2}\)
ale nie moge tego podniesc do kwadratu bo nie wiem jaki jest x..
moze chodzi o to ze modul to odcinek i x=2 to prosta a ich punkt wspulny jest jeden ?
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-2)^{2}+y^{2}} = x+2}\)
ale nie moge tego podniesc do kwadratu bo nie wiem jaki jest x..
moze chodzi o to ze modul to odcinek i x=2 to prosta a ich punkt wspulny jest jeden ?
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 16 paź 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 2 razy
Zaznacz na płaszyźnie zbiór punktów
\(\displaystyle{ x^{2}-4x+4+y^{2}=x^{2}+4}\)
\(\displaystyle{ y^{2}=4x}\)
\(\displaystyle{ y=2 \sqrt{x}}\)
Nie wiem ile w tym prawdy
\(\displaystyle{ y^{2}=4x}\)
\(\displaystyle{ y=2 \sqrt{x}}\)
Nie wiem ile w tym prawdy
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Zaznacz na płaszyźnie zbiór punktów
Moim skromnym zdaniem lewa strona to odległość z od punktu (2,0) na płaszczyźnie zespolonej (czyli od 2). Prawa strona to natomiast odległość z od prostej (pionowej) o r-niu x=-2.
Zbierając wszystko do kupy - szukany zbiór, to zbiór punktów równooddalonych od punktu (2,0) (zwanego ogniskiem) i prostej x=-2 (zwanej kierownicą), czyli jest to parabola.
Zbierając wszystko do kupy - szukany zbiór, to zbiór punktów równooddalonych od punktu (2,0) (zwanego ogniskiem) i prostej x=-2 (zwanej kierownicą), czyli jest to parabola.
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 16 paź 2013, o 19:16
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: honolulu
- Podziękował: 2 razy
Zaznacz na płaszyźnie zbiór punktów
parabola o jakich wspołrzednych jesli mozna spytac .
jak je obliczyc ?
jak je obliczyc ?
- Sir George
- Użytkownik
- Posty: 1145
- Rejestracja: 27 kwie 2006, o 10:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z Konopii
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 203 razy
Zaznacz na płaszyźnie zbiór punktów
szaraa pisze:jak je obliczyc ?
Np. z równania:
szaraa pisze:to bedzie
\(\displaystyle{ \sqrt{(x-2)^{2}+y^{2}} = x+2}\)Ukryta treść:
Można wyznaczyć też równanie bezpośrednio z r-nia kierownicy i współrzędnych ogniska. Poszukaj w necie...szaraa pisze:parabola o jakich wspołrzednych jesli mozna spytac .