liczba zespolona a wzory funkcji trygonometrycznych
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
liczba zespolona a wzory funkcji trygonometrycznych
Witam.
Moje pytanie jest następujące:
Jakiego wzoru użyć aby w tym równaniu: \(\displaystyle{ w= \frac{3}{2} (\cos \frac{ \pi }{12}+\sin \frac{ \pi }{12})}\) zamienić te funkcje trygonometryczne na liczby, używając tylko tych kątów standardowych, czyli \(\displaystyle{ 30,45,60}\).
Dziękuję.
Moje pytanie jest następujące:
Jakiego wzoru użyć aby w tym równaniu: \(\displaystyle{ w= \frac{3}{2} (\cos \frac{ \pi }{12}+\sin \frac{ \pi }{12})}\) zamienić te funkcje trygonometryczne na liczby, używając tylko tych kątów standardowych, czyli \(\displaystyle{ 30,45,60}\).
Dziękuję.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2013, o 19:22 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
liczba zespolona a wzory funkcji trygonometrycznych
Wzory na sinus i cosinus kąta połówkowego, w obu przypadkach argument połowiony to \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
liczba zespolona a wzory funkcji trygonometrycznych
Prosiłbym jeszcze o pokazanie jak to się zamienia, bo nie wiem jak przejść z \(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{12}}\) na \(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{6}}\). Czy może po prostu zapisać to się równa to? i użyć dalej tego wzoru?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
liczba zespolona a wzory funkcji trygonometrycznych
\(\displaystyle{ \left| \cos\frac{1}{2}x \right|=\sqrt{\frac{1+\cos x}{2}}}\)
Pomyśl. Co masz policzyć, co masz dane, i jak podstawić.
Pomyśl. Co masz policzyć, co masz dane, i jak podstawić.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
liczba zespolona a wzory funkcji trygonometrycznych
To jest wzór na cosinus połowy kąta. Wzór, z którego masz skorzystać. Wzór, o który pytałeś w pierwszym poście.
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
liczba zespolona a wzory funkcji trygonometrycznych
Nie wiem jak go wykorzystać. Podstawiam pod \(\displaystyle{ \cos x}\) ale potem wychodzi równość.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2013, o 20:47 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
liczba zespolona a wzory funkcji trygonometrycznych
Masz podstawić \(\displaystyle{ x}\). Już nawet podałem w jednym z poprzednich postów, jaki to jest \(\displaystyle{ x}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
liczba zespolona a wzory funkcji trygonometrycznych
Mam tam podstawić \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\)? Ja podstawiałem \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{12}}\)
A co do rozwiązania, to mogę napisać to w taki sposób? \(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{12}= \sin \frac{ \pi }{6}}\) Czy trzeba dodawać lub odejmować tylko od pełnych kątów?
A co do rozwiązania, to mogę napisać to w taki sposób? \(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{12}= \sin \frac{ \pi }{6}}\) Czy trzeba dodawać lub odejmować tylko od pełnych kątów?
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
liczba zespolona a wzory funkcji trygonometrycznych
Aha...Warlok20 pisze:Mam tam podstawić \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\)? Ja podstawiałem \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{12}}\)
Nie możesz, gdyż nie jest to prawdą. Sugeruję zapoznać się ze wzorami redukcyjnymi.Warlok20 pisze: A co do rozwiązania, to mogę napisać to w taki sposób? \(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{12}= \sin \frac{ \pi }{6}}\) Czy trzeba dodawać lub odejmować tylko od pełnych kątów?
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
liczba zespolona a wzory funkcji trygonometrycznych
Ma wyjść \(\displaystyle{ \ cosx = \frac{ \pi }{6}}\)?
W obydwóch mi wyszło to samo czyli \(\displaystyle{ \ cosx= \frac{ \pi }{6}}\)
Chyba a nawet na pewno coś źle robię.
W obydwóch mi wyszło to samo czyli \(\displaystyle{ \ cosx= \frac{ \pi }{6}}\)
Chyba a nawet na pewno coś źle robię.
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
liczba zespolona a wzory funkcji trygonometrycznych
Podstaw \(\displaystyle{ x=\frac{\pi}{6}}\).yorgin pisze:\(\displaystyle{ \left| \cos\frac{1}{2}x \right|=\sqrt{\frac{1+\cos x}{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 509
- Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 156 razy
- Pomógł: 3 razy
liczba zespolona a wzory funkcji trygonometrycznych
Nie miałem dostępu do internetu dlatego tak późno odpowiadam:
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \frac{ \pi }{6}= \frac{1+ \frac{ \sqrt{3} }{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\cos ^{2} \frac{ \pi }{12}=1+ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \frac{ \pi }{12}- \sin ^{2} \frac{ \pi }{12}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{6}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Chyba źle coś tutaj robię.
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \frac{ \pi }{6}= \frac{1+ \frac{ \sqrt{3} }{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ 2\cos ^{2} \frac{ \pi }{12}=1+ \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos ^{2} \frac{ \pi }{12}- \sin ^{2} \frac{ \pi }{12}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos \frac{ \pi }{6}= \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Chyba źle coś tutaj robię.