Zbiory liczb rzeczywistych na płaszczyźnie zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 paź 2013, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Zbiory liczb rzeczywistych na płaszczyźnie zespolonej
Witam. Mam problem z rozwiązaniem jednego z przykładów z zadania o treści:
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiory liczb zespolonych spełniających podane warunki; przykład:
\(\displaystyle{ \Re \left( \frac{1}{z} \right) > \Im \left( iz \right)}\)
A także przykład z zadania: Porównując części rzeczywiste i urojone obu stron równań znaleźć ich rozwiązanie: \(\displaystyle{ \left( 1 + 3i \right) z + \left( 2 - 5i \right) \overline{z} = 2i - 3}\)
Byłabym wdzięczna za pomoc, naprowadzenie, jakieś wskazówki, z góry dziękuje
Na płaszczyźnie zespolonej narysować zbiory liczb zespolonych spełniających podane warunki; przykład:
\(\displaystyle{ \Re \left( \frac{1}{z} \right) > \Im \left( iz \right)}\)
A także przykład z zadania: Porównując części rzeczywiste i urojone obu stron równań znaleźć ich rozwiązanie: \(\displaystyle{ \left( 1 + 3i \right) z + \left( 2 - 5i \right) \overline{z} = 2i - 3}\)
Byłabym wdzięczna za pomoc, naprowadzenie, jakieś wskazówki, z góry dziękuje
Ostatnio zmieniony 15 paź 2013, o 20:55 przez yorgin, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Gratuluję pomysłowości z pochylaniem liczb.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Gratuluję pomysłowości z pochylaniem liczb.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Zbiory liczb rzeczywistych na płaszczyźnie zespolonej
W tego typu zadaniach najczęściej za liczbę zespoloną wstawia się postać algebraiczną, czyli \(\displaystyle{ z=x+iy}\).
Dostaniemy wtedy
\(\displaystyle{ \Re\left(\frac{1}{x+iy}\right)>\Im i(x+iy)}\)
\(\displaystyle{ \Re\frac{x-iy}{x^2+y^2}>\Im(-y+ix)}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{x^2+y^2}>x}\)
Możemy podzielić obustronnie przez \(\displaystyle{ x}\) (bo dla \(\displaystyle{ x=0}\) nierówność nie jest prawdziwa)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2+y^2}>1}\)
\(\displaystyle{ 1>x^2+y^2}\)
a taka nierówność opisuje wnętrze koła o środku w początku układu i promieniu 1. Z tego wnętrza wyrzucamy jeszcze punkty na osi rzeczywistej.
W drugim robisz analogicznie, podstawiasz, wykonujesz działania i porównujesz części rzeczywiste i urojone. Dostaniesz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
Dostaniemy wtedy
\(\displaystyle{ \Re\left(\frac{1}{x+iy}\right)>\Im i(x+iy)}\)
\(\displaystyle{ \Re\frac{x-iy}{x^2+y^2}>\Im(-y+ix)}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{x^2+y^2}>x}\)
Możemy podzielić obustronnie przez \(\displaystyle{ x}\) (bo dla \(\displaystyle{ x=0}\) nierówność nie jest prawdziwa)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2+y^2}>1}\)
\(\displaystyle{ 1>x^2+y^2}\)
a taka nierówność opisuje wnętrze koła o środku w początku układu i promieniu 1. Z tego wnętrza wyrzucamy jeszcze punkty na osi rzeczywistej.
W drugim robisz analogicznie, podstawiasz, wykonujesz działania i porównujesz części rzeczywiste i urojone. Dostaniesz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Zbiory liczb rzeczywistych na płaszczyźnie zespolonej
@bakala12
Pozwól, że zacytuję fragment mojego postu:
Kwestię ewentualnej zmiany znaku nierówności pominąłem, bo na etapie operacji na liczbach zespolonych wydawała mi się dosyć oczywista.
Natomiast samo dzielenie jest jak najbardziej dopuszczalne.
Pozwól, że zacytuję fragment mojego postu:
Może zamiast tak stanowczo przedstawiać swoje poglądy, najpierw doczytaj całość tekstu.Możemy podzielić obustronnie przez x (bo dla x=0 nierówność nie jest prawdziwa)
Kwestię ewentualnej zmiany znaku nierówności pominąłem, bo na etapie operacji na liczbach zespolonych wydawała mi się dosyć oczywista.
Natomiast samo dzielenie jest jak najbardziej dopuszczalne.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Zbiory liczb rzeczywistych na płaszczyźnie zespolonej
Oczywiste nie oczywiste napisać coś nie coś na ten temat trzeba.Kwestię ewentualnej zmiany znaku nierówności pominąłem, bo na etapie operacji na liczbach zespolonych wydawała mi się dosyć oczywista.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Zbiory liczb rzeczywistych na płaszczyźnie zespolonej
Pewnie masz rację, ale wydaje mi się, że ktoś kto ma operować na liczbach zespolonych pewne rzeczy powinien mieć opanowane.
Faktycznie, to chyba był za duży skrót od wykluczenia zerowych \(\displaystyle{ x}\)-ów do dzielenia nierówności stronami przez zmienną, ale to nie miało być pełne rozwiązanie tylko zaprezentowanie pewnego schematu rozumowania. Mam nadzieję, że autorce pomogło, w razie potrzeby napiszę pełne rozwiązanie ze wszystkimi szczegółami.
Faktycznie, to chyba był za duży skrót od wykluczenia zerowych \(\displaystyle{ x}\)-ów do dzielenia nierówności stronami przez zmienną, ale to nie miało być pełne rozwiązanie tylko zaprezentowanie pewnego schematu rozumowania. Mam nadzieję, że autorce pomogło, w razie potrzeby napiszę pełne rozwiązanie ze wszystkimi szczegółami.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 15 paź 2013, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 1 raz
Zbiory liczb rzeczywistych na płaszczyźnie zespolonej
Jakbyś mógł napisać pełne rozwiązanie to byłabym wdzięczna bo jednak to są moje początki z liczbami zespolonymi i pewne rzeczy z początku mogą wydawać się niezrozumiałe.
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Zbiory liczb rzeczywistych na płaszczyźnie zespolonej
To może najpierw drugie:
\(\displaystyle{ (1+3i)z+(2-5i)\bar{z}=2i-3}\)
Podstawiamy \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i dostajemy
\(\displaystyle{ (1+3i)(x+iy)+(2-5i)(x-iy)=2i-3}\)
\(\displaystyle{ x+iy+3xi-3y+2x-2yi-5xi-5y=2i-3}\)
\(\displaystyle{ 3x-8y+(-2x-y)i=2i-3}\)
Teraz porównujemy części rzeczywiste i urojone po obu stronach otrzymując
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x-8y=-3\\-2x-y=2\end{cases}}\)
Drugie równanie pomnożone przez \(\displaystyle{ -8}\) dodaję do pierwszego
\(\displaystyle{ 19x=-19}\)
\(\displaystyle{ x=-1}\)
Wstawiam to do drugiego
\(\displaystyle{ 2-y=2}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
Ostatecznie rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ z=-1}\).
W pierwszym rzeczywiście trochę namieszałem, dlatego teraz krok po kroku.
Podstawienie jest typowe \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i dostajemy
\(\displaystyle{ \Re\left(\frac{1}{x+iy}\right)>\Im i(x+iy)}\)
Wykonujemy działania (po lewej mnożąc przez sprzężenie licznik i mianownik, po prawej normalnie)
\(\displaystyle{ \Re\frac{x-iy}{x^2+y^2}>\Im(-y+ix)}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{x^2+y^2}>x}\)
No i teraz ten problematyczny krok. Widzimy, że dla \(\displaystyle{ x=0}\) nierówność na pewno nie jest prawdziwa, dlatego przy założeniu, że \(\displaystyle{ x\neq0}\) możemy podzielić obustronnie przez \(\displaystyle{ x}\).
Ale tu pojawia się kolejny problem, bo dzieląc przez \(\displaystyle{ x}\) musimy zrobić to osobno dla \(\displaystyle{ x<0}\) i dla \(\displaystyle{ x>0}\).
W pierwszym przypadku dostaniemy
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2+y^2}<1,\quad dla\ x<0}\)
w drugim
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2+y^2}>1,\quad dla\ x>0}\)
Tak czy inaczej mnożymy obustronnie przez \(\displaystyle{ x^2+y^2}\) i dostaniemy
\(\displaystyle{ 1<x^2+y^2,\ dla\ x<0}\)
oraz
\(\displaystyle{ 1>x^2+y^2,\ dla\ x>0}\)
W jednym i drugim przypadku dostajemy okrąg o środku w \(\displaystyle{ (0,0)}\) i promieniu jeden, tyle, że pierwsza nierówności opisuje zewnętrze tego okręgu, druga wnętrze. Obszar wygląda tak (to ten zielony), czerwone linie nie należą do tego obszaru.
\(\displaystyle{ (1+3i)z+(2-5i)\bar{z}=2i-3}\)
Podstawiamy \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i dostajemy
\(\displaystyle{ (1+3i)(x+iy)+(2-5i)(x-iy)=2i-3}\)
\(\displaystyle{ x+iy+3xi-3y+2x-2yi-5xi-5y=2i-3}\)
\(\displaystyle{ 3x-8y+(-2x-y)i=2i-3}\)
Teraz porównujemy części rzeczywiste i urojone po obu stronach otrzymując
\(\displaystyle{ \begin{cases}3x-8y=-3\\-2x-y=2\end{cases}}\)
Drugie równanie pomnożone przez \(\displaystyle{ -8}\) dodaję do pierwszego
\(\displaystyle{ 19x=-19}\)
\(\displaystyle{ x=-1}\)
Wstawiam to do drugiego
\(\displaystyle{ 2-y=2}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
Ostatecznie rozwiązaniem jest \(\displaystyle{ z=-1}\).
W pierwszym rzeczywiście trochę namieszałem, dlatego teraz krok po kroku.
Podstawienie jest typowe \(\displaystyle{ z=x+iy}\) i dostajemy
\(\displaystyle{ \Re\left(\frac{1}{x+iy}\right)>\Im i(x+iy)}\)
Wykonujemy działania (po lewej mnożąc przez sprzężenie licznik i mianownik, po prawej normalnie)
\(\displaystyle{ \Re\frac{x-iy}{x^2+y^2}>\Im(-y+ix)}\)
\(\displaystyle{ \frac{x}{x^2+y^2}>x}\)
No i teraz ten problematyczny krok. Widzimy, że dla \(\displaystyle{ x=0}\) nierówność na pewno nie jest prawdziwa, dlatego przy założeniu, że \(\displaystyle{ x\neq0}\) możemy podzielić obustronnie przez \(\displaystyle{ x}\).
Ale tu pojawia się kolejny problem, bo dzieląc przez \(\displaystyle{ x}\) musimy zrobić to osobno dla \(\displaystyle{ x<0}\) i dla \(\displaystyle{ x>0}\).
W pierwszym przypadku dostaniemy
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2+y^2}<1,\quad dla\ x<0}\)
w drugim
\(\displaystyle{ \frac{1}{x^2+y^2}>1,\quad dla\ x>0}\)
Tak czy inaczej mnożymy obustronnie przez \(\displaystyle{ x^2+y^2}\) i dostaniemy
\(\displaystyle{ 1<x^2+y^2,\ dla\ x<0}\)
oraz
\(\displaystyle{ 1>x^2+y^2,\ dla\ x>0}\)
W jednym i drugim przypadku dostajemy okrąg o środku w \(\displaystyle{ (0,0)}\) i promieniu jeden, tyle, że pierwsza nierówności opisuje zewnętrze tego okręgu, druga wnętrze. Obszar wygląda tak (to ten zielony), czerwone linie nie należą do tego obszaru.