Liczby zespolone - nierówność z wartościami bezwzględnymi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Reamider
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 126
Rejestracja: 17 sie 2009, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 15 razy

Liczby zespolone - nierówność z wartościami bezwzględnymi

Post autor: Reamider »

Wyznaczyć i zaznaczyć w płaszczyźnie zbiór wszystkich liczb zespolonych \(\displaystyle{ z}\) spełniających warunek:
\(\displaystyle{ \left|z+j\right|+\left|z-j\right|=4}\)

Zrobiłem to tak :
\(\displaystyle{ \sqrt{z^2+j^2}+\sqrt{z^2+(-j)^2}=4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{z^2+j^2}+\sqrt{z^2+j^2}=4}\)
\(\displaystyle{ 2\sqrt{z^2+j^2}=4}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{z^2+j^2}=2}\)
\(\displaystyle{ \left|z+j\right|=2}\)
\(\displaystyle{ r=2 , z_{0}=(0,-j)}\)
I wyszedł mi okrąg. Jednak w odpowiedziach wychodzi elipsa. Proszę o jakąś podpowiedź.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Liczby zespolone - nierówność z wartościami bezwzględnymi

Post autor: Kartezjusz »

Moduły liczy się na współczynnikach rzeczywistych i urojonych, a nie na liczbach.
ODPOWIEDZ