Równanie kwadratowe z liczbą zespoloną
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Równanie kwadratowe z liczbą zespoloną
Jeśli mam równanie: \(\displaystyle{ x^2+x+i=0}\) to mam to liczyć tak normalnie? Delta i w ogóle?
Tak to ma być:
\(\displaystyle{ \Delta=4-4i \\ \\
\sqrt{\Delta}= 2\sqrt{1-i} \\ \\
x _{1}= \frac{-1+2\sqrt{1-i}}{2} \\ \\
x_{2}=\frac{-1-2\sqrt{1-i}}{2} ?}\)
Tak to ma być:
\(\displaystyle{ \Delta=4-4i \\ \\
\sqrt{\Delta}= 2\sqrt{1-i} \\ \\
x _{1}= \frac{-1+2\sqrt{1-i}}{2} \\ \\
x_{2}=\frac{-1-2\sqrt{1-i}}{2} ?}\)
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Równanie kwadratowe z liczbą zespoloną
\(\displaystyle{ \Delta=1-4i \\ \\
\sqrt{\Delta}= \sqrt{1-4i} \\ \\
x _{1}= \frac{-1+\sqrt{1-4i}}{2} \\ \\
x_{2}=\frac{-1-\sqrt{1-4i}}{2} \\}\)
Teraz pewnie trochę lepiej.
A jak się liczy pierwiastek z liczby zespolonej?
\sqrt{\Delta}= \sqrt{1-4i} \\ \\
x _{1}= \frac{-1+\sqrt{1-4i}}{2} \\ \\
x_{2}=\frac{-1-\sqrt{1-4i}}{2} \\}\)
Teraz pewnie trochę lepiej.
A jak się liczy pierwiastek z liczby zespolonej?
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Równanie kwadratowe z liczbą zespoloną
\(\displaystyle{ \sqrt{1-4i}=a+bi \\
\left| 1- 4 i \right| =a^2+ abi -b^2 \\
\begin{cases} 1=a^2 - b^2 \\ ab = -4 \end{cases}}\)
I dalej sobie wyliczyć, tak?
\left| 1- 4 i \right| =a^2+ abi -b^2 \\
\begin{cases} 1=a^2 - b^2 \\ ab = -4 \end{cases}}\)
I dalej sobie wyliczyć, tak?
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Równanie kwadratowe z liczbą zespoloną
Bo \(\displaystyle{ \sqrt{x^2}=\left| x\right|}\). I to było pierwsze skojarzenie, ale on tam nie jest potrzebny, nie?
A sposób dobry?
A sposób dobry?
- VillagerMTV
- Użytkownik
- Posty: 898
- Rejestracja: 18 cze 2013, o 23:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bieszczady
- Podziękował: 65 razy
- Pomógł: 40 razy
Równanie kwadratowe z liczbą zespoloną
Racja.
Skoro nie piszesz uwag do sposobu liczenia to uznaję, że jest dobry.
Dziękuję za pomoc
Skoro nie piszesz uwag do sposobu liczenia to uznaję, że jest dobry.
Dziękuję za pomoc