Trudne równanie z dwoma liczbami zespolonymi

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
sailormoon12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 12 paź 2013, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Mielec
Podziękował: 2 razy

Trudne równanie z dwoma liczbami zespolonymi

Post autor: sailormoon12 »

Witam, znowu mam problem. Tym razem z liczbami zespolonymi. Mam 3 równania do zrobienia, ale tutaj napiszę tylko jedno, ponieważ chcę znać tylko sposób jak zrobić takie równania.

\(\displaystyle{ \begin{cases} 2(1+3i)z-i(3+2i)w=5+4i \\ (3-i)z+2(2+i)w=2(1+3i) \end{cases}}\)


Próbowałam robić na różne sposoby, m.in podstawiając 2(1+3i)

\(\displaystyle{ z[(3-1)z+2(2+i)w]-i(3+2i)w=5+4i}\)

z tego wychodziło mi
\(\displaystyle{ 3z^2-z^2i+4wz+2wzi-3wi+2w=5+4i}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} 3z^2+4wz+2w=5 \\ -z^2+2wz-3w=4 \end{cases}}\)

Dalej nie wiem co począć. Niby liczę \(\displaystyle{ \delta}\), ale wychodzą dziwne rzeczy. Tzn. mam, że

1. \(\displaystyle{ \Delta=16w^2-24w+60}\)
2. \(\displaystyle{ \Delta=4w^2-12w-16}\)


Nie wiem co mam zrobić dalej. Liczyć \(\displaystyle{ w}\) z delt, a potem z? Czy jakoś inaczej? Gdzieś ttuaj na forum znalazłam to zadanie, ale niewytłumaczone dokładnie. Tylko tyle, że wyznacznikiem coś policzyć.
A może to podstawienie jest złe i powinnam liczyć, że

\(\displaystyle{ \begin{cases}2z+6zi-3wi+2zw=5+4i \\ 3z-zi+4w+2wi=2+6i \end{cases}}\)

potem dwa układy
\(\displaystyle{ \begin{cases}2z+2w=5 \\6z-3w=4\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases}3z+4w=2 \\-z+2w=6 \end{cases}}\)

?
Proszę o pomoc.
Powermac5500
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 323
Rejestracja: 3 sty 2013, o 16:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 62 razy

Trudne równanie z dwoma liczbami zespolonymi

Post autor: Powermac5500 »

Hint:
dwie liczby zespolone są równe gdy odpowiednio ich części rzeczywiste i urojone są równe.
Awatar użytkownika
yorgin
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12762
Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 3440 razy

Trudne równanie z dwoma liczbami zespolonymi

Post autor: yorgin »

sailormoon12 pisze:Witam, znowu mam problem. Tym razem z liczbami zespolonymi. Mam 3 równania do zrobienia, ale tutaj napiszę tylko jedno, ponieważ chcę znać tylko sposób jak zrobić takie równania.
Metody są takie same, jak dla układów równań o współczynnikach rzeczywistych. Wszystko przechodzi - wyznaczniki, eliminacja, podstawianie.
ODPOWIEDZ