Krzywa opisana równaniem w liczbach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lukasz_matma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 maja 2013, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 6 razy

Krzywa opisana równaniem w liczbach zespolonych

Post autor: lukasz_matma »

Witam,
Proszę o pomoc z następującym zadaniem:
a) Przy wykorzystaniu liczb zespolonych napisać równanie okręgu o promieniu \(\displaystyle{ r=4}\) i środku w punkcie \(\displaystyle{ (x_0,y_0)=(-2,1)}\)
b) Przy wykorzystaniu liczb zespolonych napisać równanie elipsy o długości osi wielkiej \(\displaystyle{ 2a=10}\) i ogniskowych w punktach \(\displaystyle{ (x_0,y_0)=(-3,0)}\) oraz \(\displaystyle{ (x_1,y_1)=(3,0)}\)
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc.
Naed Nitram
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 121
Rejestracja: 8 paź 2013, o 17:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hd
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 44 razy

Krzywa opisana równaniem w liczbach zespolonych

Post autor: Naed Nitram »

a) Odległość punktu z od punktu \(\displaystyle{ (-2,1)}\) to liczba: \(\displaystyle{ |z-(-2+i)|}\). Stąd równanie okręgu: \(\displaystyle{ |z-(-2+i)|=r=4}\).
b) Tu natomiast stała i równa \(\displaystyle{ 10}\) jest suma odległości punktu \(\displaystyle{ z}\) od punktów \(\displaystyle{ \pm 3}\). Skąd równanie:

\(\displaystyle{ |z+3|+|z-3|=10}\)
lukasz_matma
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 3 maja 2013, o 18:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opole
Podziękował: 6 razy

Krzywa opisana równaniem w liczbach zespolonych

Post autor: lukasz_matma »

Super, dziękuję bardzo!
ODPOWIEDZ