krzywe na płaszczyźnie
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
krzywe na płaszczyźnie
Naszkicować na płaszczyźnie następujące krzywe:
a) \(\displaystyle{ z(t)= t + \frac{i}{t} , t \in \left( 0, \infty \right)}\)
b) \(\displaystyle{ z(t)= 2 + i + 3 e^{it} , t \in \left( 0, \pi \right)}\)
c) \(\displaystyle{ z(t)= \frac{i}{1+2it} , t \in R}\)
mógłby ktoś dać mi jakieś wskazówki jak się za to zabrać
a) \(\displaystyle{ z(t)= t + \frac{i}{t} , t \in \left( 0, \infty \right)}\)
b) \(\displaystyle{ z(t)= 2 + i + 3 e^{it} , t \in \left( 0, \pi \right)}\)
c) \(\displaystyle{ z(t)= \frac{i}{1+2it} , t \in R}\)
mógłby ktoś dać mi jakieś wskazówki jak się za to zabrać
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
krzywe na płaszczyźnie
w a) podpunkcie \(\displaystyle{ \Re z=t,\ \Im z= \frac{1}{t}}\)
i co teraz ?
i co teraz ?
Ostatnio zmieniony 14 paź 2013, o 10:32 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
krzywe na płaszczyźnie
a w podpunkcie b) ? bo tam już tak łatwo nie da się wyznaczyć części rzeczywistej i urojonej
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
krzywe na płaszczyźnie
Mam pytanie co w przypadku
\(\displaystyle{ z\left( t\right) =1+i+\left( 2-i\right)t , t \in \left[ 0,1\right]}\)
i wyliczyłam
\(\displaystyle{ Re z\left( t\right) =1+2t}\)
\(\displaystyle{ Im z\left( t\right) =1-t}\)
i co teraz ?
\(\displaystyle{ z\left( t\right) =1+i+\left( 2-i\right)t , t \in \left[ 0,1\right]}\)
i wyliczyłam
\(\displaystyle{ Re z\left( t\right) =1+2t}\)
\(\displaystyle{ Im z\left( t\right) =1-t}\)
i co teraz ?
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
- yorgin
- Użytkownik
- Posty: 12762
- Rejestracja: 14 paź 2006, o 12:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 3440 razy
krzywe na płaszczyźnie
Można to zrobić na co najmniej trzy sposoby.
1. Dokonaj reparametryzacji przyjmując \(\displaystyle{ t(s)=\frac{1}{2}s-\frac{1}{2}}\). Wtedy przedział \(\displaystyle{ t\in[0,1]}\) trzeba przerobić na przedział dla \(\displaystyle{ s}\).
2. Spróbuj przedstawić \(\displaystyle{ y(t)=ax(t)+b}\).
3. Zaznacz na płaszczyźnie punkty \(\displaystyle{ (x(0),y(0))}\) oraz \(\displaystyle{ (x(1),y(1))}\) i połącz ze sobą. Linią prostą.
1. Dokonaj reparametryzacji przyjmując \(\displaystyle{ t(s)=\frac{1}{2}s-\frac{1}{2}}\). Wtedy przedział \(\displaystyle{ t\in[0,1]}\) trzeba przerobić na przedział dla \(\displaystyle{ s}\).
2. Spróbuj przedstawić \(\displaystyle{ y(t)=ax(t)+b}\).
3. Zaznacz na płaszczyźnie punkty \(\displaystyle{ (x(0),y(0))}\) oraz \(\displaystyle{ (x(1),y(1))}\) i połącz ze sobą. Linią prostą.