Niech \(\displaystyle{ z}\) będzie liczbą zespoloną różną od zera.
Wykazać, że
\(\displaystyle{ \alpha _{1}, \alpha _{2} \in arg z \Rightarrow \alpha _{1} - \alpha _{2} =2k \pi}\)
dla pewnego \(\displaystyle{ k \in Z}\)
Nie wiem jak się w ogóle za to zabrać.
Argument liczby zespolonej
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
Argument liczby zespolonej
Ostatnio zmieniony 13 paź 2013, o 23:58 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Literówka w nazwie tematu.
Powód: Literówka w nazwie tematu.
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
Argument liczby zespolonej
No zastosowałam i nie za bardzo wiem co dalej:
Niech \(\displaystyle{ z=a+bi}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{1}, \alpha _{2} \in arg z}\)
wiec:
\(\displaystyle{ \cos \alpha _{1}= \frac{a}{\left| z\right| } , \sin\alpha _{1}= \frac{b}{\left| z\right| }}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha _{2}= \frac{a}{\left| z\right| } , \sin\alpha _{2}= \frac{b}{\left| z\right| }}\)
Niech \(\displaystyle{ z=a+bi}\)
\(\displaystyle{ \alpha _{1}, \alpha _{2} \in arg z}\)
wiec:
\(\displaystyle{ \cos \alpha _{1}= \frac{a}{\left| z\right| } , \sin\alpha _{1}= \frac{b}{\left| z\right| }}\)
\(\displaystyle{ \cos \alpha _{2}= \frac{a}{\left| z\right| } , \sin\alpha _{2}= \frac{b}{\left| z\right| }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 654
- Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 316 razy
- Pomógł: 1 raz
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Argument liczby zespolonej
Niech \(\displaystyle{ \alpha_1=\alpha+2k_1\pi}\) oraz \(\displaystyle{ \alpha_2=\alpha+2k_2\pi}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha}\) jest argumentem głównym. Pozostaje obliczyć różnicę tych wyrażeń.