Zad. Obliczyć iloczyn wszystkich pierwiastków zespolonych czwartego stopnia z \(\displaystyle{ z=1+2i}\)
Dochodzę do postaci: \(\displaystyle{ z=\sqrt5 \left( \frac{1}{\sqrt5}+i\frac{2}{\sqrt5} \right)}\)
Co dalej?
Obliczyć iloczyn wszystkich pierwiastków
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 13 paź 2013, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 2727
- Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: podkarpacie
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 945 razy
Obliczyć iloczyn wszystkich pierwiastków
Pomyśl troszkę. Pierwiastki można zapisać w postaci
\(\displaystyle{ z_k=\sqrt[4]{|z|}\left(\cos\frac{\varphi+2k\pi}{4}+i\sin\frac{\varphi+2k\pi}{4}\right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ k=0,1,2,3}\).
Mnożąc liczby zespolone, mnożysz przez siebie ich moduły (a tu jak czterokrotnie pomnożysz przez siebie \(\displaystyle{ \sqrt[4]{|z|}}\) to dostaniesz ????), i dodajesz argumenty, czyli
argumentem tego iloczynu będzie
\(\displaystyle{ \frac{\varphi}{4}+\frac{\varphi+2\pi}{4}+\frac{\varphi+4\pi}{4}+\frac{\varphi+6\pi}{4}}\)
a to się równa ?????
\(\displaystyle{ z_k=\sqrt[4]{|z|}\left(\cos\frac{\varphi+2k\pi}{4}+i\sin\frac{\varphi+2k\pi}{4}\right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ k=0,1,2,3}\).
Mnożąc liczby zespolone, mnożysz przez siebie ich moduły (a tu jak czterokrotnie pomnożysz przez siebie \(\displaystyle{ \sqrt[4]{|z|}}\) to dostaniesz ????), i dodajesz argumenty, czyli
argumentem tego iloczynu będzie
\(\displaystyle{ \frac{\varphi}{4}+\frac{\varphi+2\pi}{4}+\frac{\varphi+4\pi}{4}+\frac{\varphi+6\pi}{4}}\)
a to się równa ?????
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 21 wrz 2011, o 18:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rawa
- Podziękował: 4 razy
Obliczyć iloczyn wszystkich pierwiastków
Odkop:
A co w przypadku nie iloczynu, a dodawania?
Moduł można wyłączyć przed nawias, ale co wtedy? Dodawać 4 różne cosinusy i 4 różne sinusy, czy może jest jakiś mądry sposób na dodanie takiego szeregu?
A co w przypadku nie iloczynu, a dodawania?
Moduł można wyłączyć przed nawias, ale co wtedy? Dodawać 4 różne cosinusy i 4 różne sinusy, czy może jest jakiś mądry sposób na dodanie takiego szeregu?
-
- Użytkownik
- Posty: 22207
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3754 razy
Obliczyć iloczyn wszystkich pierwiastków
A może po prostu tak:
pierwiastki czwartego stopnia z liczby \(\displaystyle{ z_0}\) spełniają równanie \(\displaystyle{ z^4-z_0=0}\). Co mówią wzory Viete'a w tym przypadku?
pierwiastki czwartego stopnia z liczby \(\displaystyle{ z_0}\) spełniają równanie \(\displaystyle{ z^4-z_0=0}\). Co mówią wzory Viete'a w tym przypadku?