oblicz amplitude harmoczniną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Ser Cubus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1406
Rejestracja: 6 maja 2012, o 22:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 107 razy
Pomógł: 145 razy

oblicz amplitude harmoczniną

Post autor: Ser Cubus »

Hej

Jak obliczyć amplitudę takiego pola bez używania wzorów na cosinusach, chciałbym stosować wzory Eulera
\(\displaystyle{ \cos x = \frac{ e^{ i x} + e^{ -i x}}{2}\\
\sin x = \frac{e^{ i x} - e^{ -i x}}{2}\\}\)


\(\displaystyle{ H = H_0 \cos (\omega t) \cos (\beta z)} \\
\hat{H} = H_0 \cdot \frac{ e^{ i \omega t} + e^{ -i \omega t}}{2} \cdot \frac{e^{ i \beta z} - e^{ -i \beta z}}{2} \\
\hat{H} = \frac{1}{4} H_0 \cdot (e^{ i \omega t} + e^{ -i \omega t}) \cdot (e^{ i \beta z} - e^{ -i \beta z})\\
\hat{H} = \frac{1}{4} H_0 \cdot (e^{ i \omega t + i \beta z} + e^{ -i \omega t + i \beta z} - e^{ i \omega t-i \beta z} - e^{ -i \omega t-i \beta z})}\)


co dalej?
ODPOWIEDZ