cotangens w liczbach zespolonych

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

cotangens w liczbach zespolonych

Post autor: waliant »

Wykaż, że \(\displaystyle{ \left( 1+ictg \frac{ \pi }{24} \right) ^{12}+\left( 1-ictg \frac{ \pi }{24} \right) ^{12} = 0}\). Jakieś wskazówki?
miodzio1988

cotangens w liczbach zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

podnieś do potęgi te liczby
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

cotangens w liczbach zespolonych

Post autor: waliant »

podniesc do potegi to chyba kazdy moze.. wydaje mi sie ze nie o to tu chodzi, podnoszenie do 12 potegi chyba nie jest zbyt przyjemne, zdaje mi sie ze jest jakis szybszy sposob.
miodzio1988

cotangens w liczbach zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

wzor de Moivre'a
Awatar użytkownika
waliant
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1801
Rejestracja: 9 gru 2010, o 22:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 275 razy
Pomógł: 183 razy

cotangens w liczbach zespolonych

Post autor: waliant »

no ok ale to nie jest postac trygonometryczna, wlasnie w tym tkwi problem jak to poprzeksztalcac
miodzio1988

cotangens w liczbach zespolonych

Post autor: miodzio1988 »

nie jest to trudne, pomysl chwile-- 13 października 2013, 20:18 --minus łatwo usunąć przypominając sobie o wlasnosciach sprzężenia
ODPOWIEDZ